Определение №60336/07.10.2021 по дело №1940/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Върховен касационен съд, I т. о., определение по ч. т. д. № 1940/2021 г., стр. 2/2

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 60366

  София, 07.10.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев ч. т. д. № 1940 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК. Образувано е по частна жалба на ищеца Й. Б. срещу разпореждане на Софийски апелативен съд, с което е върната касационната му жалба срещу постановеното по делото въззивно решение.

  Ответникът ЗД „Бул инс“ АД не изразява становище.

  Касационната жалба въззивният съд е намерил за нередовна и с разпореждане от 29.03.2021 г. е указал на ищеца да представи изложение на основанията за допускане на касационно обжалване, както и подкрепящата го съдебна практика.

  В срока за изпълнение пълномощникът на ищеца е представил молба, съдържаща позоваване на разпоредбата на чл. 280, ал. 1 ГПК, конкретни аргументи и оспорване на указанията в частта относно представянето на съдебна практика.

  С обжалваното разпореждане въззивният съд е приел, че подадената молба по своето съдържание не представлява изложение на основания за допускане на касационно обжалване, поради което е постановил връщане на касационната жалба.

  Неоснователни са оплакванията в частната жалба за неправилност на указанията на въззивния съд относно представянето на съдебна практика. С оглед мотивите на обжалваното разпореждане съдът е върнал касационната жалба поради непредставянето на изложение на основанията по чл. 280 ГПК, а не и поради неизпълнение на указанията относно съдебната практика.

  Независимо от това частната жалба е основателна.

  Съгласно установената последователна практика на ВКС (напр. ч. т. д. № 291/2017 г., I т. о.) проверката за редовност на касационната жалба във връзка с изискването по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК, която въззивният съд извършва, е ограничена единствено до наличието или липсата на изложение на основанията за допускане на касационното обжалване. Преценката на самото съдържание на изложението (от гледна точка на изискването за точно и ясно посочване на съответните правни въпроси и за обосноваване на специалните предпоставки по чл. 280, ал. 1 ГПК) е в правомощията само на ВКС във фазата по чл. 288 ГПК с последица допускане или недопускане на касационен контрол. В същия смисъл са и указанията по т. 1 от ТР № 1/2009 на ВКС-ОСГТК, съгласно които непосочването на правен въпрос от значение за изхода на делото е основание да не се допусне касационно обжалване, а не нередовност на касационната жалба като основание за връщането ѝ.

  В конкретния случай искане за допускане на касационно обжалване по чл. 280 ГПК и аргументи за обосноваването му ищецът е изложил както в касационната си жалба, така ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари