Определение №60327/21.10.2021 по дело №3859/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60327

  гр.София,

  21.10.2021 г.

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети октомври две хиляди двадесет и порва година в състав:

  Председател:ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове:ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева ч.гр.д. № 3859 описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Обжалвано е определение № 272 от 20.07.2021 г., постановено по в.ч.гр.д. № 348/2021 г. по описа на Варненския апелативен съд, с което е потвърдено определение от 12.07.2021 г., постановено по гр.д. № 1741/2021г. на Варненски окръжен съд, за прекратяване на производството по предявяване на иск по чл. 5 ЗЛС.

  Частният жалбоподател Н. А. Н. , чрез назначения му служебен адв. Б. Б. от АК - Варна , излага съображения, че са налице предпоставките за допускане касационно обжалване на въззивното определение , както и че обжалваното определение е неправилно и моли бъде отменено за да бъдат продължени съдопроизводствените действия по отношение на предявения иск.

  Върховният касационен съд, тричленен състав на четвърто гражданско отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:

  Жалбата е постъпила в срок, изхожда от процесуално легитимирана страна, поради което е процесуално допустима.

  С искова молба Н. Н. е поискал да бъде поставена под пълно запрещение Е. Д. Ц. на основание чл.5 ЗЛС, тъй като ответницата е използвала обидни изрази в комуникацията си с него, за което той има намерение да си потърси обезщетение за причинените му неимуществени вреди по съдебен ред. С определение от 12.07.2021 г., постановено по гр.д. № 1741/2021г. Варненски окръжен съд е прекратил производството по иска като недопустимо.

  За да потвърди обжалваното пред него определение въззивният съд е приел, че съобразно разпоредбата на 336, ал.1 ГПК поставяне на едно лице под пълно или ограничено запрещение може да бъде поискано с искова молба от съпруга, близки роднини и прокурора и от всеки който има правен интерес от това. Прието е, че законодателят е определил лицата кръга на лицата, които разполагат с право на иск по чл. 5 ЗЛС презумирайки наличието на правен интерес, а за другите лица е поставил изискването да обосноват правния си интерес.

  Решаващият състав на въззивния съд приема, че ищецът не твърди да е от кръга на лицата изрично посочени в разпоредбата на чл. 336, ал.1 ГПК, а в исковата си молба и уточнителната молба за наличието на правен интерес е заявил, че между него и ответницата е налице неразбирателство. Според въззивният съд в изложеното от ищеца не обосновава неговия правен интерес и той не е активно легитимиран да предяви иска по чл. 5 ЗЛС.

  В ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари