*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60323

  гр.София, 01.10.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на двадесет и осми септември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ ПРОДАНОВА ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Генковска ч.т.д. № 1499 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на „Корпоративна търговска банка“АД/н/ чрез синдиците А. Д. и К. М. срещу определение № 926/02.04.2020г. по ч.гр.д. № 4226/2020г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено определение №903946/01.10.2020г. по в.гр.д. № 387/2020г. на БлОС спиране на производството по делото на осн. чл.229, ал.1, т.4 ГПК до приключване на спора по т.д. № 64/2020г. на БЛОС с влязъл в сила съдебен акт.

  В частната касационна жалба се излагат съображения за неправилност на обжалваното определение, тъй като възизвният съд не е съобразил, че производството по т.д. № 64/2020г. на БлОС е било прекратено. Иска се отмяна на обжалваното определение.

  Ответниците по частната касационна жалба „Консервна фабрика Петрич“ЕООД и „Подгорие 2013“ООД не са подали писмени отговори.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, първо отделение, предвид данните по делото, приема следното:

  Частната касационна жалба е постъпила в срока по чл.275, ал.1 ГПК, подадена е от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване съдебен акт по чл.274, ал.3 ГПК.

  С обжалваното определение на САС е прието, че производството по иск с правно осн. чл.135 ЗЗД е обусловено изхода от спора по чл.694 ТЗ относно съществуването на вземане в полза на ищеца по иска с правно осн. чл.135 ЗЗД спрямо единия от ответниците по същия иск – продавач по атакуваните сделки. Поради което и е потвърдил определението за спиране на съда , пред който е бил висящ спорът по чл.135 ЗЗД.

  На основание чл.274, ал.3 ГПК във връзка с чл.280, ал.1 ГПК преди да пристъпи към разглеждане на частната касационна жалба по същество, ВКС се произнася дали са налице изчерпателно изброените от законодателя общо и допълнителни основания за допускането й до касационен контрол. В настоящия случай частният касатор формулира следния правен въпрос: Налице ли е основание за спиране на производството по чл.135 ЗЗД, когато производството по иска с правно осн. чл.694 ТЗ е прекратено? Въпросът е въведен при позоваване на селективния критерий за допускане на касационно обжалване по чл.280, ал.1, т.3 ГПК.

  Настоящият състав на ВКС намира, че не е изпълнено общото основание за достъп до касация по чл.280, ал.1 ГПК, тъй като пред САС нито една от страните не е въвела довод ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари