Определение №60322/30.09.2021 по дело №1645/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60322

  [населено място],30.09.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на шестнадесети септември през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ ПРОДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Христова ч.т.д. №1645 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба от „Тръст Финанс“ ЕООД, [населено място], чрез адв.Я.Д. срещу определение №2817/23.12.2020г., постановено по ч.гр.д. №4187/2020г. на Апелативен съд – София. С обжалваното определение след отмяна на определение №265984/10.12.2020г. по ч.гр.д.№13499/2020г. на СГС, III В състав е допуснато обезпечение на бъдещ иск, който ще бъде предявен от „Ка С Рент“ ЕООД срещу дружеството жалбоподател с правно основание чл.79, ал.1 ЗЗД за сумата 246 000 евро без ДДС- неплатено възнаграждение по предварителен договор за продажба на право на право на строеж и идеални части от поземлен имот и последващо изпълнение на неговото строителство от 09.03.2017г., чрез запор върху банковите сметки на ответника в изброените банки до размер на претендираната сума, при условията на парична гаранция в размер от 50 000 лева.

  Частният жалбоподател моли за отмяна на обжалваното определение като неправилно- незаконосъобразно и необосновано. Твърди, че не са налице законовите предпоставки за допускане на обезпечение на бъдещ иск, тъй като няма данни за вероятна основателност на иска и за наличие на обезпечителна нужда. Излага доводи, че бъдещият иск за заплащане на възнаграждение в размер на 246 000 евро, основано на сключен между страните предварителен договор за продажба на право на строеж и идеални части от поземлен имот и последващо изпълнение на неговото строителство от 09.03.2017г., е неоснователен поради наличие на неизпълнение и неточно /забавено, частично и лошо/ изпълнение на предвидените договорни задължения на ищеца. В условията на евентуалност поддържа, че вземанията на ищцовото дружество са погасени чрез прихващането им с насрещни вземания за договорни и извъндоговорни обезщетения и неустойки по договора от 09.03.2017г. подробно описани, както и поради липса на активна материално-правна легитимация на дружеството-молител към настоящия момент предвид прехвърлянето на процесните вземания с договор за цесия от 10.02.2021г. в полза на трето лице. Поддържа, че определената гаранция е неадекватно ниска по размер, като излага и доводи за липса на обезпечителна нужда, предвид наличието на активи на ответното дружество. Моли да бъде отменено обжалваното определение като неправилно.

  Допускането на касационното обжалване се основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и ал.2, пр.2 ГПК, като касационният жалбоподател излага доводи за недопустимост на обжалвания акт поради липса на активна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари