Определение №60314/27.09.2021 по дело №1563/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60314

  гр. София, 27.09.2021г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти септември, две хиляди и двадесет и първа година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Чаначева ч.т.д. № 1563/2021 год. и за да се произнесе съобрази следното :

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК, образувано по частна жалба на „Да Бис“ ЕООД, [населено място], против определение № 999 от 09.04.2021г. по ч. гр.д. № 843/2021 г. на Софийски апелативен съд.

  Върховният касационен съд, първо търговско отделение констатира, че частната жалба е подадена в срок, от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу валиден и допустим, подлежащ на обжалване съдебен акт.

  За да се произнесе, настоящият състав съобрази следното:

  С определението, предмет на обжалване състав на Софийски апелативен съд е оставил без разглеждане подадената от настоящия жалбоподател частна жалба вх. № 10199/12.09.2019г. по описа на СГС и е прекратил производството по делото. За да постанови този резултат, решаващият състав е приел, че за жалбоподателя не е налице правен интерес от обжалване на определението на СГС, тъй като с атакувания съдебен акт по реда на чл.402 ГПК е било отменено определение, с което е допуснато обезпечение на иск насочен против него и с отмяната му е премахнато ограничението, с което е било обременено неговото имущество.

  Частната жалба е основателна.

  С определение постановено на 23.09.2019г. е било допуснато обезпечение на предявения от „ Ти Кю Партнърс“ ЕООД против „ Да Бис“ ЕООД иск за връщане на неправилно преведена от „Пиреос банк“АД по сметка на съдебен изпълнител по изпълнително дело насочено срещу ответника, сума от 32.092.75лв. Обезпечението е поискано от ищеца по спора – „Ти Кю Партнърс“ЕООД, поради това, че ако бъдат продължени изпълнителните действия, то сумата, която не принадлежи на длъжника ще бъде неправомерно преведена на трето за спора лице и с обсъжданото определение е наложена мярка- спиране на изпълнителното производство по изпълнително дело на ЧСИ М., по което взискател е „Аб Витра „ООД, а длъжник ответника по спора – настоящ жалбоподател. „ Аб Витра“ ООД е бил конституиран като ответник по обсъдения иск на „Ти Кю Партнерс“ЕООД, но с влязлото в сила решение по спора, съдът е приел, че това конституиране е неправилно, дружеството“Аб Витра“ не е участвало в производството при новото разглеждане на делото и съответно не е включено в съдебния акт, с който спора е приключил. С молба от 17.05.2019г. / след постановяване на решението/, третото за спора лице – „ Аб Витра“ ООД е поискало по реда на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари