Определение №60308/24.11.2021 по дело №3958/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60308

  София, 24.11.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети ноември през две хиляди двадесет и първата година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 3958 по описа на четвърто гражданско отделение на съда за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, чрез старши инспектор юрист В. Д., против решение № 61 от 18 юни 2021 г., постановено по в.гр.д. № 72/2021 г. по описа на Апелативен съд Бургас, с което се потвърждава решение № 9 от 8 февруари 2018 г., постановено по гр.д. № 1270/2016 г. по описа на Окръжен съд Бургас, с което се отхвърля мотивираното искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество за отнемане от Н. Ц. Т. и Ю. И. Т. – двамата с адрес в [населено място], в полза на държавата на имущество на обща стойност 2231070,84 лева, за което не са установени законни източници на средства, и в тежест на касатора са присъдени такси и разноски.

  Като взе под внимание изложените в касационната жалба оплаквания, посочения като решаващ правен извод на съда по тълкуване на легалната дефиниция на „имущество“ според § 1, т. 7 ЗОПДНПИ /отм./, както и поставения въпрос подлежат ли на отнемане в полза на държавата по ЗОПДНПИ /отм./ и ЗПКОНПИ, внесените и постъпили суми по банкови сметки на проверяваните лица, за които не се установява законово основание за внасянето/постъпването им, но неналични в края на проверявания период, касационният съд в настоящия си състав приема, че от значение за правилното разрешаване на спора ще е тълкуването, което ще се даде от ВКС по тълк.д. № 4/2021 г. по описа на ОСГК, по въпроса представляват ли „имущество“ по смисъла на § 1, т. 4 ДР ЗПКОНПИ и участват ли при определяне размера на несъответствието, съобразно нормата на § 1, т. 3 ДР ЗПКОНПИ, получените от проверяваното лице парични средства с неустановен законен източник, както и сумите от придобитото и впоследствие отчуждено друго имущество, за което не е установен законен източник на средства за придобиването му, в случай че те не са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период.

  Мотивиран от изложеното, Върховният касационен съд, състав на IV г.о.,

  О П Р Е Д Е Л И :

  СПИРА производството по гр.д. № ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари