Решение №60307/06.01.2022 по дело №3681/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60307

  гр. София, 06.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, четвърто гражданско отделение, в публично съдебно заседание на шести декември през две хиляди двадесет и първата година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  при участието на секретаря Даниела Цветкова, като разгледа гр.д. № 3681 по описа за 2021 г., докладвано от съдия Фурнаджиева, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 307, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по молбата на Р. Г. Б., със съдебен адрес в [населено място], представлявана от адв. И. Р., за отмяна на влязлото в сила решение № 164 от 27 януари 2021 г., постановено по в.гр.д. № 3290/2020 г., по описа на Окръжен съд Варна, с което се отменя решение № 420 от 29 януари 2020 г., поправено с решение № 3568 от 28 юли 2020 г., постановено по гр.д. № 17117/2018 г. по описа на Районен съд Варна, в частта, с която е отхвърлен предявеният от С. Я. Н., с адрес в [населено място], обл. В., против Б. иск с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. второ ЗЗД за осъждането на Б. да заплати на Н. сумата 20000 лева, представляваща получен от Б. с оглед неосъществено основание задатък по повод водени преговори за сключване на договор за продажба на недвижим имот, и вместо него Б. е осъдена да заплати на Н. сумата 20000 лева.

  В молбата се поддържа, че главният извод на съда за основателността на иска се гради върху непредставен предварителен договор, който ищцата отричала да съществува, а молителката не успяла да намери. В съдебния процес от страна на банката било съобщено, че всички документи, приложени към искането за отпускане на кредит за закупуване на имот от страна на С. Н., включително и предварителния договор, са върнати на клиента. Въззивният съд не се съгласява с тълкуването на първата инстанция за сключен между страните договор и качеството на процесната сума като задатък по него, като приема, че между страните няма сключен договор за покупко-продажба на недвижим имот и платената сума е дадена без основание или на отпаднало такова, а не е задатък. След постановяване на решението от „Уникредит Булбанк“ АД в деловодството на районния съд е постъпила цялата преписка по искането за отпускане на кредит на ищцата Н., в която е приложен и съответният ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари