Определение №60299/01.10.2021 по дело №3285/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Определение по ч. гр.д. на ВКС , ІV-то гражданско отделение стр.2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60299

  София, 01.10.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 29.09.2021 година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зоя Атанасова

  ЧЛЕНОВЕ: Владимир Йорданов

  Димитър Димитров

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  ч. гр.дело № 3285/2021 г.

  Производството е по чл.274,ал.2 ГПК, във вр. с чл.248,ал.3 ГПК.

  Образувано е по частната жалба на Софийски градски съд срещу определение № 260452 от 14.06.2021 г. по в. гр. дело № 48/2021 г. на Софийския окръжен съд, с което съдът е оставил без уважение молбата на Софийски градски съд за изменение на въззивното решение в частта за разноските.

  В частната жалба се твърди, че определението е незаконосъобразно, тъй като въззивният съд е отказал да намали присъдения размер на разноските 360 лева, което е прекомерно при уважената част от иск по ЗОДОВ – в размер на 400 лева. Въззивният съд не е съобразил установената с решения С- 427/2016 и С-428/2016 практика на СЕС, че съдът може да присъди адвокатско възнаграждение под минимално присъденото, ако определеният минимален размер на адвокатското възнаграждение не е справедлив и обоснован. В случая то е 300 лева, но съставлява почти 1/3 от материалния интерес и не отчита фактическата и правната сложност, нито броя на проведените съдебни заседания – във въззивното производство не са събирани доказателства и е проведено едно съдебно заседание.

  Ответникът по частната жалба Ц. С. С. не е подал писмен отговор.

  Настоящият състав намира, че частната касационна жалба е процесуално допустима.

  По нейната основателност:

  С въззивното решение е оставена без уважение въззивната жалба на СГС срещу уважената част от иска с правно основание чл.2б,ал.1 ЗОДОВ в размер на 400 лева (първоинстанционното решение е потвърдено в тази част) и са присъдени разноски за адвокатско възнаграждение за процесуално представителство в размер на 360 лева, като въззивният съд е приел, че разноските са направени и че възражението за прекомерност на възнаграждението е неоснователно.

  За да постанови обжалваното определение въззивният съд е приел за неоснователно възражението срещу начисляването на ДДС върху възнаграждението (60 лева от 360 лева), тъй като по делото са представени доказателства, че присъденото възнаграждение е било уговорено и платено, че процесуалният представител е бил регистриран по ДДС. Въззивният съд е приел също, че възражението за прекомерност по чл.78,ал.5 ГПК е неоснователно съгласно приетото с т.3 от ТР № 6/2012 г. на ОСГТК на ВКС при съпоставяне на фактическата и правна сложност на делото с действителния обем и съдържание на правната защита.

  Настоящият състав намира следното:

  Определеното възнаграждение в размер на 300 лева за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари