Определение №60298/01.10.2021 по дело №3581/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Определение по ч. гр.д. на ВКС , ІV-то гражданско отделение стр.3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60298

  София, 01.10.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 29.09.2021 година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зоя Атанасова

  ЧЛЕНОВЕ: Владимир Йорданов

  Димитър Димитров

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  ч. гр.дело № 3581/2021 г.

  Производството е по чл.274,ал.3 ГПК.

  Образувано е по частната жалба на М. Д. Д. срещу определение № 260893 от 12.04.2021 г. по в. гр. дело № 716/2021 г. на Пловдивския окръжен съд, в частта му, с която с него е потвърдено определение № 7943/30.07.2020 г. по гр.д.№ 17231/2018 г. с което е прекратено производството по делото поради недопустимостта на иска поради смърт на първоначалния ответник, настъпила преди подаването на исковата молба.

  Въззивният съд е приел, че първоинстанционното определение е законосъобразно, тъй като в хода на делото е установено, че първоначалният ответник А. Д. М. е починал на 04.11.2016 г., видно от представено по делото (на л.109) удостоверение за наследници и смъртта му е настъпила преди подаването на исковата молба. Въззивният съд е приел, че първоинстанционният съд законосъобразно е приложил т.2 от ТР № 1/09.07.2019 г. по т.д. № 1/2017 г. на ОСГТК на ВКС. Въззивният съд е приел за неоснователно виждането на частната жалбоподателка Д., че актовете за гражданско състояние действат само занапред и нямат обратно действие. Съгласно чл.2,ал.2 ЗГР актовете за гражданско състояние са официални документи и регистрират събитието смърт по задължителен за съда начин по силата на чл.179 ГПК. Подобно отклонение относно задължителното установяване на факти не е предвидено относно актовете за гражданско състояние на български граждани, съставените в чужбина – чл.69 – чл.72 ЗГР. В чл.70,ал.1 ЗГР е предвидено задължение за българските граждани за предаване на чужди актове за гражданско състояние до български дипломатически и консулски представител, но законът не свързва неизпълнението на това задължение с никаква конкретна санкция.

  Насрещните страни Ц. А. М. и Е.- К. А. М. с писмен отговор поддържат, че частната касационна жалба е неоснователна.

  Частната жалба е допустима.

  По наличието на основания за допускане на касационно обжалване:

  Във връзка с доводи, че откриването на наследството и процесуалното правоприемство спрямо ответника са настъпили в хода на производството, поради това, че актът за смърт е съставен в хода на процеса – на 18.02.2020 г. и че ищецът обективно не е могъл да насочи иска си срещу правоприемниците, тъй като първоначалният ответник се е водил жив във всички архиви на държавата и че конститутивното действие на акта за смърт може да се породи само занапред, частната жалбоподателка извежда следния правен въпрос: дали ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари