Решение №60296/22.12.2021 по дело №2409/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 73 ЗЧСИ
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос

За разделността на средствата, събрани в принудителното изпълнение от личното имущество на частния съдебен изпълнител.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в публичното съдебно заседание на девети декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Емил Томов

ЧЛЕНОВЕ:
Драгомир Драгнев, Геновева Николаева

при участието на секретаря Росица Иванова, като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. № 2409 по описа за 2021 г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 73 ЗЧСИ.

История на спора

Образувано е по жалба на частния съдебен изпълнител Е. Ю. срещу решение от 15.3.2021 г. по дисциплинарно дело № 4 по описа за 2020 г. на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители на Република България, с което са му наложени две глоби от по 2 000 лв. и две наказания „лишаване от правоспособност“ за срок от три години. Жалбоподателят твърди, че решението е неправилно, незаконосъобразно и необосновано, поради което моли да бъде отменено.

Министърът на правосъдието и Камарата на частните съдебни изпълнители оспорват жалбата и молят настоящата инстанция да остави в сила обжалваното решение.

Мотиви

Върховният касационен съд на Република България, състав на Трето отделение на Гражданска колегия, след като обсъди становищата на страните, приема следното:

Въз основа на сигнал с вх. № 4775 от 5.7.2019 г. от С. Б. за извършени от съдебния изпълнител финансови нарушения Съветът на Камарата на частните съдебни изпълнители е взел решение № 74 от 10.07.2019 г. да се извърши финансова проверка на паричните потоци по изпълнителните дела, законосъобразността на разплащанията и отчетността в кантората на частния съдебен изпълнител за периода от 1.01.2018 г. до 30.06.2019 г. Проверката е завършила с доклад вх. № 7077 от 18.10.2019 г., в който са посочени четири допуснати нарушения. Първото е несъответствие между заявената от частния съдебен изпълнител касова наличност нула лева и водената касова книга в деловодния продукт „Енфорсър“, според която касовата наличност е 77 477,09 лв. Второто нарушение се състои в това, че за проверявания период от откритите специални сметки на съдебния изпълнител са извършени без основание по смисъла на ЗЧСИ и ГПК към лични сметки на Е. Ю., както и в полза на трети лица, които не са страни по изпълнителните дела, преводи в общ размер на 65 665,91 лв. Липсващите суми не са възстановени и не са налични към датата на проверката по специалната сметка на частния съдебен изпълнител. Третото нарушение е, че частният съдебен изпълнител е отчислил и издал сметки по чл.79 от ЗЧСИ/за събиране на таксите по изпълнението/ в общ размер на 200 209,60 лв. За същия период ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари