Определение №60288/30.09.2021 по дело №3628/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60288

  гр.София, 30.09.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  двадесет и седми септември две хиляди двадесет и първа година,

  в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев ч.гр.д.№ 3628/2021 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.2 изр.2 ГПК.

  Образувано е частна жалба на Ж. А. Й. срещу определение на Върховен касационен съд /ВКС/, ІV-то гражданско отделение, № 593 от 20.07.2021 г. по ч.гр.д.№ 2580/2021 г., с което е оставена без разглеждане подадената от Ж. Й. частна жалба срещу определение на Шуменски окръжен съд № 260022 от 12.01.2021 г. по ч.гр.д.№ 520/2020 г., с което е потвърдено разпореждане на Новопазарски районен съд от 30.09.2020 г. по гр.д.№ 1354/2018 г. за издаване на изпълнителен лист. Прието е в обжалвания акт, че въззивното определение постановено по частна жалба срещу разпореждане за издаване на изпълнителен лист, не подлежи на касационно обжалване.

  Жалбоподателката поддържа, че по отношение на нея е признато вече правото й да не заплаща съдебни разноски поради влошено здравословно и имотно състояние. Счита, че веднъж направено, това признание трябва да се прилага при всякакви подобни хипотези. Затова разпореждането за издаване против нея на изпълнителен лист за присъдени разноски счита за незаконосъобразно. Моли обжалваното определение да бъде допуснато до касационно обжалване и отменено, като представя изложение по чл.284 ал.3 т.1 ГПК.

  Ответната по частната жалба страна Н. А. М. претендира, че няма основания за допускане на касационното обжалване, евентуално излага доводи за неоснователност на частната жалба.

  ВКС в настоящия състав не обсъжда доводите на страните по наличието на основания за допускане на касационно обжалване. Такива основания са необходими в производството по чл.274 ал.3 ГПК. Настоящето производство е по чл.274 ал.2 изр.2 ГПК – проверява се законосъобразността на преграждащо определение, постановено за първи път от друг състав на ВКС. Обжалването по този ред е допустимо на общо основание, а не само при наличието на визираните в чл.280 ал.1 ГПК предпоставки.

  Частната жалба е допустима, но разгледана по същество е неоснователна.

  За да постанови обжалваното определение, другият състав на ВКС по ч.гр.д.№ 2580/2021 г. приел, че съгласно Тълкувателно решение № 5/2015 г. ОСГТК, ВКС въззивно определение, постановено по частна жалба срещу разпореждане за издаване на изпълнителен лист, не подлежи на касационно обжалване. По отношение на тези съображения в частната жалба не са изложени никакви доводи. Тълкувателните решения на ОСГТК, ВКС са задължителни за всички съдилища в страната. В. т.1 абз.5 на Тълкувателно решение № 5 от 12.07.2018 г. по тълк.д.№ ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари