Определение №60285/28.06.2021 по дело №438/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Определение по гр.д. на ВКС , І-во гражданско отделение стр.2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60285

  София, 28.06.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 10.03.2021 година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Бранислава Павлова

  ЧЛЕНОВЕ: Теодора Гроздева

  Владимир Йорданов

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  гр.дело № 438 /2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Производството e образувано по касационна жалба на А. Г. М. и по касационна жалба на М. Й. М., конституирана като правоприемник на Й. Г. М., и Г. Н. К., трето лице-помагач на страната на М. М. срещу решение от 08.05.2020 г. по гр.д. № 858 /2018 г. по описа на Софийски градски съд, в частта, с която с него е потвърдено съдебно решение от 31.01.2017 г. по гр.д. № 44471 /2012 г. на Софийски районен съд, в частта, с която с него са уважени искове на Д. С. Б. и Т. Г. Б. срещу Й. М. и А. М. за установяване на правото на собственост върху 11.56 кв.м., които са част от собствен недвижим имот в С., индивидуализирано в решението и са отхвърлени насрещни искове на Й. М. и А. М. срещу Д. Б. и Т. Б. с правно основание чл.108 ЗС за складово помещение със същата площ и за магазин № ....., индивидуализирани в решението.

  Насрещните страни Т. Г. Б. и Д. С. Б. оспорват наличието на основание за допускане до касационно обжалване.

  Жалбите са допустими, тъй като е обжалвано въззивно решение по искове за защита на собственост на недвижим имот, за които след изменението на чл.280,ал.3 ГПК с ДВ, бр.50 от 2015 г. (предишна ал.2) не е предвидено ограничение за касационно обжалване.

  За мотивите на въззивния съд по обжалваната част от решението:

  По исковете за реалната част с площ 11.56 кв.м. и насрещните искове за складово помещение с площ 11.56 кв.м.:

  Предявени са от Б. срещу М..

  Въззивният съд въз основа на обсъждане на събраните по делото доказателства и основни и допълнителни заключения на СТЕ, които са проследили състоянието на процесните помещения по проектите от 1934 г., 1965 г. и 1985 г., е приел, следните правни изводи:

  Ищците Б. са доказали, че са го придобили по силата на договор за покупко-продажба, сключен във формата на нотариален акт № ..... /2003 г., както и че техните праводатели са го притежавали от 1967 г. Няма спор, че складовото помещение се владее от Б..

  Ответниците М. не са придобили складовото помещение. Те твърдят, че то е принадлежност към магазин, който е възстановен на техен праводател по ЗВСОНИ. Реституцията не се оспорва от насрещните страни, но не са представени доказателства, че складовото помещение е принадлежност към реституирания магазин. То е посочено в договор за доброволна делба, по който праводателят на М., са придобили магазина, но по делото не са събрани доказателства, че е било принадлежност на магазина, към който не е било функционално свързано (чрез отвор, врата, стълба). Поради това съдът приема, че собствеността не е била възстановена по отношение на складовото помещение.

  В сключения от праводателя на М. през 1992 г. договор за наем не е посочено складово помещение, поради което не може да се приеме, че с този договор се установява владение върху складовото помещение.

  С договора от 20.11.2002 г. Й. и А. М. са отдали под наем магазин № ..... и процесното складовото помещение, което има връзка с него по инвестиционния проект от 2002 г. Договорът е продължил да действа до 04.07.2011 г. и може да се счита като доказателство за осъществено владение, което обаче не е добросъвестно и в полза на М. не е изтекла 10 годишна придобивна давност.

  От това следва крайният извод, че Б. са собственици на процесната площ.

  По насрещните искове с правно основание чл.108 ЗС за магазин № .....:

  Предявени са от М. срещу Б..

  Ищците се легитимират с констативен

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари