Определение №60284/09.11.2021 по дело №1562/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60284

  София, 09.11.2021 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на трети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия А. Бонева гр. дело № 1562 по описа за 2021 г. взе предвид следното:

  Производството по делото е образувано по касационна жалба, подадена от П. А. Т., чрез адвокат С. А., срещу въззивно решение № 807/11.08.2020 г., постановено от Пловдивски окръжен съд по в.гр.д. № 957/2020 г.

  Излага доводи за неправилност.

  Насрещните страни Т. Х. Т. и М. С. Т., чрез адвокат Е. П., отговарят в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, евентуално – че касационната жалба е неоснователна. Претендират разноски за инстанцията.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че жалбата е подадена в срок от легитимна страна и е редовна, но е срещу акт, който е изключен от касационен контрол.

  Атакуваното решение е постановено по главен иск за унищожаване на договор за покупко-продажба на 4/6 идеални части от недвижим имот – дворно място, обективиран в нотариален акт № ...., том ...., рег. № ...., дело № ..... г. на нотариус Р. К., рег. № ..... на НК, на осн. чл. 31, ал. 1 ЗЗД и евентуален иск за прогласяване на нищожност на договора, на осн. чл. 26, ал. 2, предл. 3 ЗЗД.

  Исковете са граждански, оценяеми, облигационни. С оглед данните по делото съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба следва да се остави без разглеждане, тъй като въззивното решение не подлежи на касационен контрол. Разпоредбата на чл. 280, ал. 3 ГПК (редакция ДВ, бр. 86/2017 г.), предвижда, че не подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни дела с цена на иска до 5000 лв. В случая цената на всеки един от исковете се определя по реда на чл. 69, ал. 1, т. 4 ГПК. Всеки един от двата иска е с цена под 5000 лева. Данъчната оценка на целия имота е в размер на 5844 лева., а на честта, предмет на договора - 3896 лв., което е и цена на иска. Цената на иска е определена след указания, дадени от съда с молба от 16.04.2018 г., преди първото по делото съдебно заседание и съгласно чл. 70, ал. 1 ГПК е стабилизирана. (лист 42 от гр.д. № 265/2018 г. на Карловски районен съд). Погрешното указание на въззивния съд, че неговия съдебен акт може да се обжалва, както и администрирането на касационната жалба от втората инстанция, не обвързва настоящия съдебен състав, който и сам служебно преценява предпоставките ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари