Определение №60279/28.09.2021 по дело №2923/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60279

  гр. София, 28.09.2021 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти септември две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 2923 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Д. Н. К. против определение №10197/11.06.2021 г., постановено по гр.д.№ 2059/2020 г. от 10-ти състав на САС.

  Ответникът по частната жалба не е представил писмен отговор.

  Частната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното определение, съдът е оставил без уважение искането за изменение на постановеното по делото съдебно решение в частта за разноските, с правно основание чл.248, ал.1 ГПК.

  Съдът е приел, че договореното възнаграждение не е договорено разделно – за защита по подадената от същата страна въззивна жалба и по въззивната жалба на другата страна, поради което и с оглед неоснователността на двете жалби, не следва да се присъждат разноски съразмерно с уважената част на иска.

  По делото пред въззивната инстанция, ищецът, сега жалбоподател, е представил доказателства за заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 980 лева, за защита пред въззивната инстанция. Съдебната практика е единна, че в случаите, в които е договорено общо възнаграждение за защита по подадена от страната въззивна жалба и за защита по подадена от насрещната страна жалба, то се дължи съразмерно с уважената част от иска възнаграждение, като съдебни разноски, на основание чл.78 ГПК. При всички различни случаи обаче, следва да се прецени обхвата на представителна власт и на осъществената защита, съобразно която е заплатено възнаграждението, т.е. дали във всеки конкретен случай пълномощникът е упълномощен да осъществи защита и по двете жалби, за което му е заплатено възнаграждението. В конкретния случай е представен договор за поръчка, въз основа на който е осъществена защитата, определен е нейния обхват и е договорено възнаграждението. В чл.1 от представения договор от 29.05.2020 г. е записано, че правната помощ се състои в изготвяне на въззивна жалба против първоинстанционното решение и осъществяване на процесуално представителство в тази насока, без в договора да е отразено, че страните са постигнали съгласие договореното и заплатено съгласно чл.3 от договора възнаграждение, да се отнася и до защита по подадената от насрещната страна въззивна жалба. Всичко това води до извод, че договореното и заплатено от страната възнаграждение в размер на 980 лева, касае осъществена защита по подадената ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари