Определение №60275/01.11.2021 по дело №1798/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60275

  София,01.11.2021 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на двадесет и осми октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия А. Бонева гр. дело № 1798 по описа за 2021 г. взе предвид следното:

  Производството по делото е образувано по касационна жалба, подадена от К. С. срещу въззивно решение № 260019/11.02.2021 г., постановено от Пловдивския апелативен съд по въззивно гр.д. № 464/2020 г.

  След подаване на касационната жалба, още пред Пловдивския апелативен съд, К. С. и насрещната страна А. Й. З. са подали молба за одобряване на сключена от тях спогодба след постановяване на въззивното решение, евентуално, ако съдът намери, че това е невъзможно, да приеме, че има заявление за оттегляне на касационната жалба.

  Администриращият съд е следвало, но не е изискал уточнение – дали молбата е по чл. 249 ГПК – обезсилване на решението поради постигната спогодба или оттегляне на касационната жалба, и съответно да се произнесе – и в двата случая е компетентен, вкл. да върне поради оттегляне касационната жалба, щом десезирането е сторено в хода на администриране, преди изпращане на делото във ВКС.

  Администриращият съд, вместо да се процедира по указания начин, е продължил процедурата по администриране на касационната жалба и е изпратил същата с делото по компетентност на ВКС.

  Постъпила е нова молба вх. № 4170/18.05.2021 г. от насрещните страни да се прекрати делото поради оттегляне на касационна жалба, след като не може да бъде постигната спогодба.

  С разпореждане № 106/21.05.2021 г. съдията – докладчик по настоящото дело, на осн. чл. 7 ГПК е дал изрични разяснения на страните, че при оттегляне на касационната жалба, въззивното решение ще влезе в сила и то ще се ползва със сила на пресъдено нещо; в хипотезата на чл. 249 ГПК въззивният съд обезсилва постановените по делото решения и прекратява производството по делото, като отношенията между страните се уреждат от постигнатата от тях спогодба, която обаче не се одобрява съдебно. Изяснил е на страните, че представената по делото спогодба урежда широк кръг отношения между страните, поради което не може да се приеме, че Върховният касационен съд е сезиран с искане за одобряване на съдебна спогодба, предмет на делото.

  В заключение, на страните е дадено указание в едноседмичен срок от съобщението да уточнят с обща молба дали искането им е по чл. 249 ГПК – обезсилване на постановените по делото решения и прекратяване на делото, в който случай отношенията им се уреждат от постигнатата между тях спогодба, която обаче не се одобрява от съда. Изяснено е също, че при липсата на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари