Определение №60274/29.10.2021 по дело №2261/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60274

  гр.София,

  29.10.2021г.

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и шести октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател:ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 2261 описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК

  Обжалвано е решение № 35 от 19.02.2021 г. по в.гр.д. 775/2020 г. на ОС - Сливен, с което са уважени изцяло искове с правно основание чл.200 КТ и чл.86 ЗЗД.

  Жалбоподателят „Регионална дирекция по горите“ – Сливен чрез процесуалния си представител поддържа, че

  въззивното решение е неправилно поради неправилното прилагане на материалния и процесуалния закон. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответниците - М. Г. Ч., В. К. Ч., а Я. К. Ч., В. К. Ч. и Я. К. Ч. чрез процесуалния им представител са представили общ писмен отговор на депозираната касационна жалба, в който се излагат съображения за

  неоснователността ѝ. Претендират се разноски.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., като направи преценка за наличие на предпоставките на чл. 280, ал. 1 и 3 ГПК, приема за установено следното:

  Въззивният съд, като е отменил частично първоинстанционното решение , е осъдил „Регионална дикреция по горите“ – Сливен да заплати на М. Г. Ч., В. К. Ч., на Я. К. Ч., на В. К. Ч. и на Я. К. Ч. сума от по 80 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на К. Я.-съпруг на първата, баща на следващите двама и син на последните двама, починал на 03.03.2017г., вследствие на трудова злополука, настъпила на 28.02.2017г., ведно със законната лихва, считано от 03.03.2017г. до окончателното ѝ изплащане.

  В изложението по чл.284, ал.3 ГПК жалбоподателят поставя за разглеждане и въпросите: при определяне размера на обезщетение за неимуществени вреди от трудова злополука съдът ограничен ли е от обективираната в исковата молба преценка на ищеца относно справедливия размер на следващото му се обезщетение и при редукция на обезщетението за вреди кой размер следва да се намали.

  При тези данни настоящият състав намира, че за разрешаването на правния спор е от значение постановяването на тълкувателно решение по Тълкувателно дело №1/2020г. ОСГ ТК на ВКС по въпроса: „При прилагане разпоредбата на чл.51, ал.2 ЗЗД преценката на съда за размера на справедливото обезщетение за неимуществени вреди от деликт ограничена ли е в рамките на претендираната от пострадалия с исковата молба сума или размерът на справедливото обезщетение , което се намалява според установеното съпричиняване, не е обусловен от заявената претенция , но не може да се присъди сума,надхвърляща поисканата в петитума“. Ето защо ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари