Решение №60263/02.12.2021 по дело №622/2021

Спорът е допуснат до касация с Определение №277/09.04.2021 по дело №622/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос
Допустимо ли е с договор дерогирането на предвидения в чл. 469, ал. 1 КЗ принцип , че застраходателното събитие по застраховка „професионалната отговорност на лечебното заведение и медицинския персонал” е настъпването на вредоносния резултат?

Налице ли е противоречие с императивна правна норма – чл. 469 КЗ възприемането, че събитието по застраховка „професионалната отговорност на лечебното заведение и медицинския персонал„ е предявяване на претенцията, и допустимо ли е това, както и при възприемане Cleims –mode модел на застраховане и при липса на ретроактивно покритие на настъпили застрахователни събития преди датата на начало на покритие по застраховката, следва ли да се счита, че застрахователното събитие е единствено предявяването на претенцията за обезвреда?
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на девети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ЛЮБКА АНДОНОВА, ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

при секретаря К.Първанова изслуша докладвано от съдията В.Райчева гр.дело №622/ 2021г. по описа на ВКС.

Производството е по чл.288 ГПК.

История на спора

Обжалвано е решение от 11.06.20г. по гр.д.№423/2019г. на АС Велико Търново, с което са уважени искове с правно основание чл.49 ЗЗД, вр. чл.45 ЗЗД и чл.86 ЗЗД, както и с првно основание чл.469 КЗ.

Касационни въпроси

Допуснато е касационно обжалване на въззивното решение в частта му, по отношение обратните исковете на МБАЛ ”Тота Венкова” АД срещу ЗАД ”ОЗК Застраховане”АД и „Застрахователно дружество Евроинс”АД с првно основание чл.469 КЗ по въпросите: допустимо ли е с договор дерогирането на предвидения в чл.469 ал.1 КЗ принцип , че застраходателното събитие по застраховка „професионалната отговорност на лечебното заведение и медицинския персонал” е настъпването на вредоносния резултат; налице ли е противоречие с императивна правна норма - чл.469 КЗ възприемането, че събитието по застраховка „професионалната отговорност на лечебното заведение и медицинския персонал е предявяване на претенцията , и допустимо ли е това, както и при възприемане Cleims –mode модел на застраховане и при липса на ретроактивно покритие на настъпили застрахователни събития преди датата на начало на покритие по застраховката, следва ли да се счита, че застрахователното събитие е единствено предявяването на претенцията за обезвреда,

Жалбоподателят- „Застахователно дружество Евроинс” АД, чрез процесуалния си представител поддържа, че решението е неправилно и моли да бъде отменено като бъде отхвърлен предявения срещу него иск.

Жалбоподателят МБАЛ „Тота Венкова”АД чрез процесуалния си представител поддържа, че решението е правилно, но правят алтернативно искане за осъждане на ЗАД „ОЗК Застраховане” АД за заплащане на дължимото се на болницата застрахователно обезщетение.

Ответникът ЗАД „ОЗК Застраховане” АД, чрез процесуалния си представител поддържа, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Определение №277/09.04.2021 по дело №622/2021 3
    Определение №277/09.04.2021 по дело №622/2021
    Допустимо ли е с договор дерогирането на предвидения в чл. 469, ал. 1 КЗ принцип , че застраходателното събитие по застраховка „професионалната отговорност на лечебното заведение и медицинския персонал” е настъпването на вредоносния резултат? Налице ли е противоречие с императивна правна норма - чл. 469 КЗ възприемането, че събитието по…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
1 Коментар
Най-нови
Най-стари Най-оценявани
Inline Feedbacks
Всички коментари