Определение №60262/04.10.2021 по дело №3540/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60262

  гр. София, 04.10.2021 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети септември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело № 3540 по описа за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 307, ал. 1 ГПК.

  Подадена е молба от В. Н. Н., с която се иска отмяна на решение № 1704/04.11.2016 г. по гр.д. № 1088/2016 г. на Районен съд – Бургас. Молителят сочи, че първоинстанционният съд е допуснал „груби процесуални нарушения“ при разглеждането на делото, като не е отложил съдебното заседание поради заболяване на молителя, не се е съобразил с представените медицински документи и това е препятствало организирането на защитата на страната. Отнето било правото на молителя да представи „важни доказателства от значение за изхода на делото“. Същите нарушения били допуснати и от въззивната инстанция, както и от състава на ВКС в предходно производство по чл.303 ГПК, приключило с решение № 264/15.01.2021 г. по гр.д. №3244/2020 г. по описа на ВКС, ІV г.о., с което молбата за отмяна на първоинстанционното решение на основание чл.303, ал.1, т.1 и т.5 ГПК е оставена без уважение.

  С настоящата молба за отмяна страната се позовава и на ново обстоятелство – разпоредителна сделка, обективирана в нотариален акт №15/09.09.2020 г., т.V, рег.№ 7780 по нот.д.№728/2020 г. на нотариус С. И., рег.№699, с район на действие – РС Бургас.

  Ответникът по молбата – М. К. Г., представляван от адв. Л. Ц., в писмен отговор поддържа становище за недопустимост и неоснователност на молбата за отмяна.

  Върховният касационен съд, състав на ІII г. о., като обсъди поддържаните от молителя основания по чл.303, ал.1, т.1 и т.5 ГПК счете, че производството по делото следва да се прекрати, поради следното:

  Производството по молба за отмяна на влязло в сила решение е самостоятелно извънинстанционно производство, което е допустимо при строго определени в закона предпоставки. Основанията за отмяна по чл.303, ал.1 ГПК са уредени в закона изчерпателно, поради което молбата следва да съдържа точно и мотивирано изложение на причините, въз основа на които се претендира отмяна на влезлия в сила съдебен акт – чл.306, ал.1 ГПК. Съдът по отмяната не проверява правилността на решението, защото то не е предмет на отменителното производство, а се произнася единствено по наличието на съответния фактически състав по чл.303, ал.1 ГПК.

  Съобразно основанието за отмяна, установено в разпоредбата на чл.303, ал. 1, т. 1 ГПК заинтересованата страна може да иска отмяна на влязло в сила решение, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари