Определение №60262/10.06.2021 по дело №1373/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60262

  София, 10.06.2021 год.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети май през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр.д. № 1373 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Е. А. Ш., А. У. Т., Б. Д. Т. и Е. Д. Т., чрез пълномощника им адвокат А. Б., против решение № 904382 от 3.12.2020 г., постановено по гр.д. № 411 по описа за 2020 г. на Окръжен съд-Благоевград, с което е потвърдено решение № 772 от 8.02.2018 г. по гр.д.№ 73/2016 г. на Районен съд-Разлог за отхвърляне на предявения от Д. А. Т. /починал на 13.02.2018 г., в чиито права са конституирани А. У. Т., Б. Д. Т. и Е. Д. Т./ и Е. А. Ш. против С. С. Т., Е. М. К., А. М. Т., Е. П. Г. и Д. М. Д. ревандикационен иск по отношение на 2/3 ид.ч. от поземлен имот с идентификатор *** в [населено място] с площ от 623 кв.м., стар имот пл. № *, за който са били отредени парцел * и парцел * и 2/3 ид.ч. от построената в него двуетажна еднофамилна жилищна сграда с площ 43 кв.м. с идентификатор ****

  С. С. Т., Е. М. К., А. М. Т., Е. П. Г. и Д. М. Д. не са подали писмен отговор по реда и в срока по чл.287, ал.1 ГПК.

  За да се произнесе по наличието на основание за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, касационният съд съобрази следното:

  Окръжният съд е констатирал, че във въззивната жалба на ищците е оспорена, приетата от първоинстанционния съд фактическа обстановка /наличието на устна делба между наследниците, начало на давностното владение от 1985 г./ и е наведен довод за необсъждане поотделно и в съвкупност на събраните доказателства /не са обсъдени писмените документи/, както и че въззивното производство е второ, след като с решение № 5 от 11.05.2020 г. по гр.д. № 1241/2019 г. ВКС, I гр.о. е отменил предходно въззивно решение за уважаване на иска, поради допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила, довело до необоснованост на съдебния акт и нарушение на материалния закон, поради необсъждане на всички доказателства, което е довело до неизясняване на релевантните за спора факти.

  Посочил е, че ревандикационният иск се основава на твърденията, че поземленият имот има наследствен характер и през 1960 г. общите наследодатели са построили в него сграда, в която са живели до смъртта си, а след това ищците са ползвали имота заедно с ответниците, които през 2011 г. без знанието и съгласието на ищците започнали изграждането на пристройка и се снабдили с констативен нотариален акт. Ответниците са се позовали на придобивна давност, като твърдят, че през 1984 г. е извършена неформална делба, при която Д. Т. получил незастроен имот, в който с помощта на техния наследодател П. Т. построил къща, спорният имот останал на П. Т., а Е. Ш. получила земеделска земя; Д. Т. се изнесъл да живее в новопостроената къща и след 1985 г. ответниците осъществявали давностно владение върху имота.

  Въззивният съд е приел за установено, че страните са наследници на А. Т., починал 1970 г. и наследен от съпругата си Д. Т., починала 1990 г. и три деца: Д. Т. /първоначално ищец, починал в хода на делото и наследен от А. У. Т., Б. Д. Т. и Е. Д. Т./, Е. Ш. и П. Т., починал 1990 г. и наследен от ответниците. Ответниците са признати за собственици на процесния имот по наследство и давностно владение с нотариален акт № 162, том I, рег. № 1052, дело № 144 от 2011 г.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари