Разпореждане №60250/03.11.2021 по дело №4247/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

  № 60250

  София, 03.11.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на трети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  СЪДИЯ: Илияна Папазова

  Докладчик по ч.гр.д.№ 4247 по описа за 2021г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената от Х. С. К. частна жалба с вх.№ 3536 от 21.09.2021г. против определение № 188 от 20.08.2021г. по ч.гр.д.№ 311/2021г. на АС Пловдив, с което е постановен отказ за освобождаването й от заплащане на държавна такса във връзка с подадена друга частна жалба от 15.07.2021г. срещу определение на Окръжен съд за връщане на искова молба.

  След като се запознах с постъпилата частна жалба, констатирах че същата съдържа следните обидни думи или квалификации, по смисъла на чл.100а, ал.1 ГПК:

  - на стр.1 от същата са употребени словосъчетанията: „обжалване на поредната гавра на Апелативен съд Пловдив“, „лъжата на съдията“, „престъпление на съдията“, „…некъдърници и лъжещи и гаврище се…“, „господин неграмотен председател“,

  - на стр.2 от жалбата: „поради вашата беззаконност търпя беззаконията на вашия съд и гаврата и гаврата му с мен!Явно рибата се вмирисва от главата! Безработна съм поради вашата некадърност и престъпна дейност, прикритие на престъпление на съдии и прокурори“

  - към частната жалба са приложени други жалби, които също съдържат обидни думи или квалификации.

  Съдът има задължение служебно да следи за редовното извършване на процесуалните действия. Съгласно чл.100а, ал.1 ГПК - процесуалните действия на страната, които съдържат обидни думи или квалификации - каквото е настоящето действие по обжалване на постановения акт, се смятат за нередовни. Това налага, на основание чл.101, ал.1 ГПК, на страната да бъде указано, че използването на подобен изказ като горецитирания съставлява нередовност, която изключва възможността съдът да се произнесе по направеното искане. На Х. С. К. следва да се предостави седемдневен срок за подаване на нова частна жалба, от която да се изключат горепосочените обидни думи или квалификации, които да се заменят с доводи и съображения по съществото на спора. При неизпълнение на дадените указания в срок, производството по делото ще бъде прекратено, а частната жалба върната на страната.

  Мотивиран от изложеното,

  Р А З П О Р Е Д И Х :

  УКАЗВА на жалбоподателката Х. С. К. от [населено място], 4702, [улица], вх.Г, ап.9, че подаването на частна жалба, съдържаща обидни думи или квалификации е нередовно процесуално действие и

  ДАВА 7- дневен срок на Х. С. К. за представяне на частна жалба, която не съдържа обидни думи или квалификации, а доводи и съображения за незаконосъобразност на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари