Решение №60248/22.12.2021 по дело №919/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  5

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60248

  гр. София, 22 декември 2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо наказателно отделение, в съдебно заседание на тринадесети декември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РУЖЕНА КЕРАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЯ РУШАНОВА

  ДЕНИЦА ВЪЛКОВА

  при участието на секретаря Мира Недева и в присъствието на прокурор Бенчев изслуша докладваното от съдия Рушанова н.д. № 919/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството пред ВКС е по реда на гл. ХХХІІІ от НПК.

  Образувано е по искане на главния прокурор за отмяна по реда на възобновяването на постановеното по ч.н.д. № 1550/21г. по описа на Специализирания наказателен съд определение от 17.06.21г., с което по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК отношение на осъдения В. С. К. е определено едно общо наказание 20 месеца лишаване от свобода измежду наложени му наказания по отделни присъди.

  В искането се твърди, че при постановяване на съдебния акт са допуснати нарушения на процесуалния и материалния закон. Иска се отмяната на определението и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

  В съдебното заседание пред ВКС представителят на Върховната касационна прокуратура поддържа искането за възобновяване на делото.

  Защитникът на осъдения В. К. намира искането за основателно и пледира за уважаването му.

  Върховният касационен съд, първо наказателно отделение, обсъди доводите на страните и за да се произнесе, съобрази следното:

  Искането на главния прокурор е допустимо – направено е от процесуално легитимирана страна по чл. 420, ал. 1 от НПК, в законоустановения срок по чл. 421, ал.1 от НПК и е депозирано срещу акт, подлежащ на проверка от ВКС по реда на чл. 419, ал.1 от НПК.

  Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

  По предложение на прокурор при Специализираната прокуратура Специализираният наказателен съд е сезиран по реда на чл. 306, ал.1, т.1 от НПК с искане да се произнесе на осн. чл. 25, ал. 1, във връзка с чл. 23 от НК за определяне на общо наказание на осъдения В. С. К. по нохд № 1233/21г. на СНС, нохд № 333/20г. на ОС - Бургас, нохд № 603/2015г. на РС-Бургас и нохд № 7203/16г. по описа на РС- Бургас.

  С определението, предмет на настоящия извънреден способ за проверка, Специализираният наказателен съд е приел, че по отношение на осъдения К. „..са налице влезли в сила съдебни актове, по които е осъден за извършени престъпления преди да има влязла в сила присъда, за което и да е от горецитираните…”, поради което е счел, че са налице предпоставките за групиране на наказанията по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари