Определение №60248/09.06.2021 по дело №1125/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Определение по гр.д. на ВКС , І-во гражданско отделение стр.5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60248

  София, 09.06. 2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 07.04.2021 година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Бранислава Павлова

  ЧЛЕНОВЕ: Теодора Гроздева

  Владимир Йорданов

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  гр.дело № 1125 /2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба от А. Л. Н., В. Б., Л. П. К., В. Н. В., Е. А. В., Т. Б. Т., Е. В. Ю., Н. С. Н., О. А. У., В. Г. В., О. В. В., Е. В. В., Г. Е. Г., Л. С. А., В. Е. В., Е. А. Т., Я. А. Т., К. Е. Н., И. Ю. С., срещу въззивно решение № I-265 от 15.12.2020 г. по в. гр. д. № 2531 /2020 г. на Бургаския окръжен съд, с което е потвърдено решение № 134 /12.06.2020 г., постановено по гр.д. № 468 /201 г. на Несебърския районен съд, с които са отхвърлени искове на касационните жалбоподатели срещу Д. К. К. и В. С. Н. с правно основание чл.64 ЗС, чл.109 ЗС и чл.45 ЗЗД.

  Ответниците по касационната жалба Д. К. К. и В. С. Н. твърдят в писмени отговори, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение.

  Касационната жалба е допустима, тъй като е подадена срещу въззивно решение и не са налице ограничения за касационно обжалване по исковете по чл.64 ЗС и по чл.109 ЗС, които са обуславящи за изхода от спора по исковете по чл.45 ЗЗД.

  Исковете по чл.64 ЗС са за определяне на част от урегулирания поземлен имот в Р. за ползване от ищците, които са собственици на самостоятелни апартаменти от жилищната сграда (с право на строеж върху дворното място) в построената в поземления имот сграда и за отразяването на тази част върху скица; исковете по чл.109 ЗС са за преустановяване от ответниците на действията им, с които пречат на ищците като собственици на апартаменти от жилищната сграда с право на строеж, съответстващо на притежаваните от тях апартаменти, да упражняват в пълен обем правото си на собственост и да ползват поземления имот, като ответниците бъдат осъдени да премахнат метална ограда, преграждаща достъпа на ищците до сградата чрез входна врата откъм улица („Морски звуци“), да предоставят на ищците ключове и електронни чипове за достъп; исковете по чл.45 ЗЗД са за заплащане на обезщетения за неимуществени вреди от непозволено увреждане в размер на по 500 лева.

  За да постанови въззивното решение въззивният съд е приел от правна страна следното:

  По исковете по чл.64 ЗС:

  По делото са приети три съдебно-технически експертизи (нататък и СТЕ). С третата СТЕ е определена прилежащата площ за ползване на сградата - отстоянията от всяка една от фасадите на жилищната сграда.

  Основният въпрос е ограничен ли е от страна на ответниците достъпът на ищците до такава част от терена, която да позволява нормален достъп до входа на сградата и прилежащата към нея площ, необходима за извършването на ремонтни работи с оглед поддържането на сградата в нормално състояние.

  Достъпът от север откъм [улица]не е ограничен, през него ищците имат достъп до всички фасади за извършване на ремонтни работи. Достъпът от североизток е напълно достатъчен. Това, че ищците имат и обиколен път към плажа от север, не е основание за уважаване на иска. Нормата на чл.64 ЗС дава право във връзка с ползването на сградата, а не гарантира възможности за по-лесно придвижване до съседни обекти, включително и достъп до плажа. Наличието на парапет не ограничава достъпа от северния вход.

  Така въззивният съд е формирал извод, че правата на ищците за достъп до самостоятелните им обекти и общите части не са нарушени от ответниците, Поради което искът (субективно съединените искове) следва да бъде отхвърлен.

  По исковете по чл.109 ЗС:

  Действията на ответниците не са неоснователни, те не пречат

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари