Решение №60239/20.12.2021 по дело №993/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60239

  гр. София, 20 декември 2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ, трето наказателно отделение, в открито съдебно заседание на седми декември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАДА ПАУНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: АНТОАНЕТА ДАНОВА

  МАРИЯ МИТЕВА

  при участието на секретаря Невена Пелова и с участието на прокурор Момчил Бенчев, разгледа докладваното от съдия МИТЕВА наказателно дело № 993/2021 г. по описа на ВКС, като за да се произнесе, взе предвид следното.

  Производството е по глава тридесет и трета от НПК.

  Образувано е по искане на осъдения Х. С. Д. за възобновяване на НОХД № 751/2018 г. по описа на Окръжен съд – Бургас и за отмяна на постановената присъда.

  В искането са изложени доводи за наличие на основанията по чл. 423, ал. 1 от НПК. Поддържа се, че осъденият не е участвал в наказателния процес.

  Отправено е искане присъдата на Окръжен съд – Бургас да бъде отменена.

  В съдебно заседание служебният защитник на осъдения поддържа искането за възобновяване и счита, че следва да бъде уважено, тъй като осъденият Х. Д. е участвал единствено на досъдебното производство, където принципите за равенство на страните и състезателност не са разгърнати в пълен обем. Изтъква, че в съдебната фаза на процеса осъденият не е взел участие, не е успял да се защитава лично и да даде своите обяснения. Сочи, че формално са били налице основанията за задочно производство спрямо него, но намира, че и служебната защита, която му е била осигурена,10.08не е била ефективна.

  Моли наказателното производство да бъде възобновено.

  Осъденият Х. Д. в лична защита поддържа казаното от неговия защитник.

  Представителят на Върховна касационна прокуратура дава заключение, че искането е допустимо, но неоснователно, тъй като осъденият е участвал лично в досъдебната фаза на наказателния процес, като е бил привлечен лично и с участието на защитник в качеството на обвиняем и разпитан незабавно, а материалите от разследването са му били предявени на 02.07.2018 година. Изтъква, че впоследствие – на 06.07.2018 г. осъденият е напуснал страната. При това положение според прокурора предвид разпоредбата на чл. 423 НПК, обвиняемият, респективно осъденият е знаел за обвинението и неоснователното му неявяване пред органите на съда, може да се счете за укриване от правосъдието.

  Предлага искането на осъдения Х. Д. за възобновяване на НОХД № 751/2018 г. на Окръжен съд – Бургас да бъде оставено без уважение.

  В последната си дума осъденият Х. Д. моли делото да бъде възобновено и да се разгледа отново, а присъдата му да бъде намалена.

  Върховният касационен съд, трето наказателно отделение след като обсъди ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари