Решение №60239/02.11.2021 по дело №520/2021

Спорът е допуснат до касация с Определение №295/15.04.2021 по дело №520/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За критериите, по които се определя справедливият размер на обезщетението за неимуществени вреди, по смисъла на чл. 52 ЗЗД, към която норма препраща разпоредбата на чл. 4 ЗОДОВ.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в открито заседание на двадесет и пети октомври, две хиляди двадесет и първа година, в състав:

Председател:
ВАСИЛКА ИЛИЕВА

Членове:
БОРИС ИЛИЕВ, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при участието на секретаря Ани Давидова и прокурор Дечева, като изслуша докладвано от съдия Ерик Василев гр.д.№ 520/2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.290 ГПК.

История на спора

Образувано по касационна жалба на Прокуратурата на Република България и насрещна касационна жалба на Р. К. С. срещу решение № 12344/18.11.2020 г. по в.гр.д.№ 5830/2019 г. на Апелативен съд София, с което частично се отменя решение № 6248/26.08.2019 г. по гр.д.№ 12723/2017 г. на Софийски градски съд и е уважен предявения иск на Р. К. С. срещу Прокуратурата на Република България за обезщетение на неимуществени вреди в размер на общо 20 000 лева, на основание чл.2, ал.1, т.3 ЗОДОВ, ведно със законната лихва от 05.10.2014 г., като се отхвърля до пълния предявен размер от 100 000 лева.

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато по въпроса за критериите, при които се определя справедлив размер на обезщетението за неимуществени вреди, по смисъла на чл.52 ЗЗД, към която норма препраща разпоредбата на чл.4 ЗОДОВ.

Мотиви

Отговор на правния въпрос обусловил допускане на касационното обжалване е даден с т.11 на Постановление № 4/23.12.1968 г. на Пленума на ВС, в което се приема, че при определяне на размера на неимуществените вреди следва да се вземат предвид всички обстоятелства, които обуславят тези вреди, като в мотивите към решенията трябва да бъде посочено конкретно значението им по отношение на размера на обезщетението на неимуществените вреди. Дадените указания от пленума на Върховния съд представляват задължителна съдебна практика по тълкуване и прилагане на закона, която се прилага последователно от Върховния касационен съд и според която обезщетението за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост съгласно нормата на чл.52 ЗЗД, но зависи от установените във всеки отделен случай факти и обстоятелства по делото – колко и какви процесуални действия са били предприети по отношение на обвинения в престъпление, тежестта на обвиненията, постановената мярка за неотклонение, продължителността на наказателното преследване, както и дали производството е приключило в разумен срок. При определяне на конкретния размер на обезщетението за неимуществени вреди са от значение вида и тежестта на отделните негативни изживявания на пострадалия, създадените му в резултат на наказателното преследване неудобства в личен, семеен и професионален ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари