Определение №60236/14.12.2021 по дело №2069/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60236

  14.12.2021

  [населено място]

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на седми декември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова т.д.№2069/21г.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗАД“ДаллБогг живот и здраве“АД против решение №498/17.05.2021г. по в.гр.д.№2273/20г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение №5592/22.07.19г., поправено с решение №8175/02.12.2019г. по гр.д.№9102/2017г. на Софийски градски съд, в частта им, с която дружеството е осъдено да заплати на Р. Д. С. – Г., в качеството ѝ на наследник на починалия в хода на производството ищец Д. Г. С., на Д. В. С. и К. И. С. обезщетения за неимуществени вреди от смъртта на наследодателя им В. Д. С., починал при ПТП, настъпило на 16.10.2016г. в размери съответно 49 000 лв., 49 000 лв. и 56 000 лв., ведно със законната лихва от датата на ПТП и, след частична отмяна на първоинстанционното решение, застрахователят е осъден от Софийски апелативен съд да заплати на Д. В. С. още 47 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на ПТП,а на К. И. С. – още 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди,ведно със законната лихва от датата на ПТП и сумата 951,80 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на ПТП.

  Искането за отмяна на решението на Софийски апелативен съд в обжалваните му части с отхвърляне на предявените срещу дружеството искове е обосновано с наведени в касационната жалба оплаквания за неправилност по смисъла на чл.281 т.3 ГПК - поради постановяването му при неправилно приложение на материалния закон, при допуснати нарушения на съдопроизводствените правила и поради необоснованост. В тяхна подкрепа касаторът поддържа,че исковете са уважени в общ за ищците размер от 241 000 лв., без да е проведено пълно и главно доказване на съществения елемент от ангажиращия отговорността на застрахователя фактически състав – вредата, доколкото от свидетелските показания не се установява ищците да са търпели болки и страдания от смъртта на наследодателя им с описания в исковата молба интензитет. Наред с това касаторът счита размерите на присъдените обезщетения за прекомерно завишени от въззивния съд, а процентът на съпричиняване от страна на починалия – твърде занижен. Недоказан, според касатора, е и искът за обезщетение за имуществени вреди, представляващи направени от К. С. разходи за погребение, които съставът на апелативния съд е редуцирал, при съобразяване на съпричиняването до размер ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари