Решение №60233/03.05.2022 по дело №2423/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 73 ЗЧСИ
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос

Относно задължението на съдебния изпълнител да изпрати съобщение до НАП за започналото принудително изпълнение.

Относно връчване на търговци и юридически лица, съгласно чл. 50, ал. 4 ГПК когато връчителят не намери достъп до канцеларията или не намери някой, който е съгласен да получи съобщението.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в открито съдебно заседание на двадесет и седми октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ЖИВА ДЕКОВА, ТАНЯ ОРЕШАРОВА

при участието на секретаря Валентина Илиева разгледа докладваното от съдия Декова гр. дело № 2423 образувано по описа за 2021 год.

Производството е по чл. 73 ЗЧСИ.

История на спора

Образувано по жалби, подадени от Министъра на правосъдието, чрез гл. юрисконсулт П. Н. и от ЧСИ М. П. М. с рег. № 786 на КЧСИ и район на действие Софийски градски съд, против решение от 05.03.2021 г., постановено по дисц. д. № 1/2020 г. на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители, с което на ЧСИ М. са наложени следните дисциплинарни наказания: за извършено нарушение на чл. 438, изр. 2 ГПК, пр. 1 и чл. 191, ал. 3 ДОПК – „глоба в размер на 200 лева“; за извършено нарушение по чл. 47 ГПК, ал. 3 и 4 – „глоба в размер на 500 лева” ; за извършено нарушение по чл. 50 ГПК, ал. 1, вр. с ал. 4 – „глоба в размер на 100 лева” и за извършено нарушение на чл. 433, ал. 3 ГПК – „порицание“ и е оставено без уважение искането за налагане на дисциплинарно наказание за нарушение по чл. 13 ГПК, вр. с чл. 18, ал. 1 ЗЧСИ.

С жалбата Министъра на правосъдието обжалва решението изцяло, a ЧСИ М. обжалва решението, в частите му, с които са му наложени дисциплинарни наказания.

В жалбата на Министъра на правосъдието се поддържа, че решението е неправилно и законосъобразно. Твърди се, че наложените дисциплинарни наказания са явно несправедливи, иска се наказанията да се изменят, като за всяко едно нарушение се определи наказание „глоба” около средния размер, както и да се наложи наказание за извършеното нарушение по чл. 13 ГПК, вр. с чл. 18, ал. 1 ЗЧСИ. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

ЧСИ М. М. е подал писмен отговор, в който оспорва жалбата на Министъра на правосъдието.

Ответникът по жалбата Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители не е подал писмен отговор. В съдебно заседание изразява становище, чрез процесуален представител юрисконсулт ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари