Определение №60233/21.12.2021 по дело №2396/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60233

  гр. София, 21.12.2021г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесети декември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ ПРОДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  изслуша докладваното от съдия Христова т.д. №2396 по описа за 2020г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.248 ГПК.

  Съдът е сезиран с молба от П. Л. К., чрез адв.К. за изменение на постановеното по делото определение №60565/21.10.2021г. в частта за разноските чрез намаляване на размера на присъдените на ответника разноски за касационното производство до минималния размер на адвокатското възнаграждение за изготвяне на отговор на касационна жалба по чл.9, ал.3 от Наредба №1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения или ѕ от възнаграждението по чл.7 или чл.8 от наредбата.

  Ответникът по молбата Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“, чрез адв.М.К. намира искането за неоснователно. Счита, че видно от доказателства за реално направените разноски, е договорено и изплатено възнаграждение в размер на ѕ от възнаграждението по чл.7, ал.2 от Наредба №1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, като разликата до 3 180 лева е начисленото ДДС.

  Настоящият съдебен състав констатира, че молбата за изменение в частта за разноските на постановеното по делото определение е подадена в законоустановения 1-месечен срок от легитимирано лице, поради което е допустима.

  Разгледано по същество искането е неоснователно.

  С постановеното по делото определение по чл.288 ГПК съдът не допуска касационно обжалване на решение №1088 от 02.06.2020г. по в.гр.д.№3969/2019г. по описа на Апелативен съд- София и осъжда касатора П. Л. К. да плати на Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“ сумата 3 180 лева разноски за касационното производство, представляващи договорено и платено адвокатско възнаграждение.

  С отговора на касационната жалба ответникът Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“ е претендирал разноски за касационното производство, като е приложена фактура, издадена от АД „А.Д., Р.Г. и с-ци“ за сумата 3 180 лева с ДДС или 2 650 лева без ДДС- платено адвокатско възнаграждение за изготвяне на отговор на касационната жалба, както и извлечение от банкова сметка за направения паричен превод.

  Настоящият съдебен състав констатира, че минималният размер на адвокатското възнаграждение за изготвяне на отговор на касационна жалба при материален интерес от 100 000 лева, какъвто е обжалваемият интерес в процесния случай, е 2 647.50 лева. Видно от доказателствата по делото ответното сдружение е платило адвокатско възнаграждение от 2 650 лева без ДДС или 3 180 лева с ДДС.

  С оглед ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари