Определение №60232/21.12.2021 по дело №777/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60232

  гр. София, 21.12.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на тринадесети декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 777 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Петрол“ АД, гр. Ловеч срещу решение № 260070 от 3. 12. 2020 г. по в. гр. д. № 547/2020 г. на Ловешки окръжен съд, с което е потвърдено решение № 269 от 29. 07. 2020 г. по гр. д. № 2206/2019 г. на Ловешки районен съд, с което по иск по чл. 233, ал. 1 ЗЗД „Петрол“ АД е осъдено да опразни и предаде на „Еврокапитал – България“ ЕАД, гр. Бургас следния недвижим имот: УПИ VІІІ, отреден за „Паркинг и озеленяване“, находящ се в гр. София, м. „Лозенец ІІ част“, в кв. 204 по плана на гр. София, с площ от 1500 кв. м., при граници на имота бул. Н. В., бул. Ч. връх, [улица], 238б, 238в и о.т. 238г.

  В касационната жалба се поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Допускането на касационното обжалване се основава на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 и ал. 2, предл. трето ГПК.

  Ответникът по касация „Еврокапитал – България“ АД /н./ чрез синдика Н. Г. прави възражение, че касационната жалба е недопустима. Изразява становище, че не са налице основания за достъп до касация, съответно – за неоснователност на касационната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, като взе предвид доводите на страните и данните по делото, приема следното:

  Касационната жалба е процесуално недопустима, тъй като е подадена срещу неподлежащо на касационно обжалване съдебно решение.

  Съгласно разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК не подлежат на касационно обжалване решенията на въззивните съдилища, постановени по граждански дела с цена на иска до 5 000 лв. и по търговски дела с цена на иска до 20 000 лв., с изключение на решенията по искове за собственост и други вещни права върху недвижими имоти и по съединените с тях искове, които имат обуславящо значение за иска за собственост.

  В настоящия случай обжалваното въззивно решение е постановено по търговско дело, в което е разгледан облигационен спор между търговски дружества по чл. 233, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари