Определение №60229/24.11.2021 по дело №319/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60229

  гр. София, 24.11.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на шестнадесети ноември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова т. д. N 319 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗД „БУЛ ИНС” АД срещу решение № 75 от 08.09.2020г. по гр. д. № 156 / 2020г. на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдено решение № 5 от 06.02.2020г. по т. д. № 76/2019г. на Окръжен съд–Ямбол в частта, с която застрахователното дружество е осъдено да заплати на А. Д. А. и на Р. К. А. суми от по 25 000 лева на всеки един от тях, както и да заплати на А. Ю. Д., действаща чрез нейните родители и законни представители, Ю. А. Д. и И. А. М., сумата от 10 000 лева, представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди, вследствие настъпила смърт на 13.08.2014г. на тяхната внучка, съответно сестра Р. Ю. Д. от ПТП на 13.08.2014г., причинено от водача на застрахования по риск „Гражданска отговорност” лек автомобил марка „Фиат", модел „Улисе", с рег. [рег.номер на МПС] , ведно със законната лихва върху тези суми, считано от 26.07.2016г., до окончателното им плащане.

  .Касаторът твърди, че въззивното решение е неправилно, тъй като е постановено в противоречие със събраните по делото доказателства и в нарушение на закона. Излага становище, че въззивният съд необосновано е приел, че ищците по делото А. А. и Р. А. /дядо и баба/ и А. Д. /сестра/, са претърпели болки и страдания извън обичайните такива, превръщайки обичайните отношения в изключителни. Намира за неустановени факти, които биха определили близостта, емоционалната, фактическа и житейска връзка между ищцата А. Д. и покойната й сестра като особена, много силна и надхвърляща обичайната традиционно съществуваща между сестри връзка, достатъчна за да обоснове извод, че вследствие внезапната загуба, ищцата е претърпяла дълготрайни по продължителност и извънредно силни по интензитет болки и страдания, подлежащи на обезщетяване. Въззивният съд не бил отчел обстоятелството, че към момента на смъртта на сестра й ищцата А. Д. не е била навършила три години, възраст на която едва ли би могла да създаде такава връзка и да търпи дълбоки морални вреди, извън обичайните. Твърди се, че на тази възраст тя е все още емоционално неосъзната и няма как да извърши преценка за загубата на близък човек, тъй като за нея смъртта е нещо ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари