Определение №60218/10.11.2021 по дело №2063/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60218

  гр. София, 10.11.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на трети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 2063/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.47 и сл. ЗМТА.

  Образувано е по искова молба на „Нескре“ ЕООД със седалище в [населено място], с която е предявен иск против Сдружение „Институт за европейско образование - ИЕО“ - [населено място], за отмяна на арбитражно решение от 03.08.2020 г., постановено по арб. д. № 16/2020 г. на Арбитражен съд при Съвет по правни въпроси.

  С разпореждане от 08.04.2021 г. на председателя на Първо отделение в Търговска колегия на ВКС исковата молба е оставена без движение с указания в едноседмичен срок от съобщението „Нескре“ ЕООД да посочи цената на предявения иск и да представи платежен документ, удостоверяващ внесена по сметка на ВКС държавна такса в размер на 391 166 лв. - левова равностойност на 200 000 евро, съответстващи на 4 % от цената на иска съобразно диспозитива на арбитражното решение.

  В изпълнение на указанията дружеството - ищец е депозирало по делото молба вх. № 67252/01.10.2021 г., с която е посочило, че цената на иска е равна на сумата, за която е осъдено с арбитражното решение - 5 000 000 евро, равностойни на 9 779 150 лв., и е поискало да бъде освободено от внасяне на дължимата за разглеждане на иска държавна такса в размер на 391 166 лв. Искането за освобождаване от държавна такса е обосновано с твърдения, че дружеството не разполага с недвижимо имущество, което да осребри с цел изпълнение на задължението си за такса, и е в обективна невъзможност да оперира с вземанията си по единствената активна банкова сметка в „Банка ДСК“ ЕАД поради наложен запор по искане на Софийска градска прокуратура и на Прокуратурата на Република България към съда в Торино, а от друга страна има право на ефективен достъп до правосъдие и защита срещу влязлото в сила арбитражно решение, упражняването на което би било препятствано вследствие невъзможността да заплати прекомерната за него такса. В подкрепа на искането е посочена практика на ЕСПЧ, признаваща право на юридическите лица да бъдат освободени изцяло или частично от заплащане на държавна такса по водени от/срещу тях дела.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след преценка на данните и доказателствата по делото, намира искането за освобождаване от държавна такса за неоснователно по следните съображения :

  В разпоредбата на чл.83, ал.2 ГПК е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари