Определение №60217/10.11.2021 по дело №1933/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60217

  София, 10.11.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на трети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  разгледа докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1933/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.303 и сл. ГПК.

  Образувано е по молба на „Българска православна старостилна църква“ - чрез пълномощник адв. Н. Д. от САК, за отмяна на постановеното от Софийски градски съд решение от 27.02.2012 г. по ф. д. № 665/2011 г. на Софийски градски съд, потвърдено с решение № 633 от 23.04.2012 г. по т. д. № 1142/2012 г. на Софийски апелативен съд, с което е отказано вписване в публичния регистър на вероизповеданията при Софийски градски съд на религиозна общност като религиозна институция - вероизповедание „Българска православна старостилна църква“ със седалище в [населено място].

  В молбата се поддържа, че с решение от 20.04.2021 г. на ЕСПЧ, постановено по дело „Българска православна старостилна църква и др. срещу България“ във връзка с жалба № 56751/2013 г., е установено нарушение на правото на вероизповедание във връзка с правото на сдружаване и е признато, че съдебният отказ за регистрация на Църквата - жалбоподател представлява намеса в свободата на религия и в свободата на сдружаване на нейните представители и последователи, която не е оправдана и не преследва демократична цел. Предвид мотивите към решението и дадените указания за неговото изпълнение, се иска решението по ф. д. № 665/2011 г. да бъде отменено на основание чл.303, ал.1, т.7 ГПК и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд от етап насрочване в открито заседание.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след преценка на данните по делото, съобразно правомощията по чл.307, ал.1 ГПК, намира молбата за процесуално недопустима по следните съображения :

  Производството по чл.303 и сл. ГПК е специален извънинстанционен способ за отмяна на влезли в сила съдебни решения, които разрешават със сила на пресъдено нещо материалноправен спор, но са неправилни поради наличие на основанията по чл.303, ал.1 ГПК и чл.304 ГПК и са неправилни поради наличие на основанията по чл.303, ал.1 ГПК и чл.304 ГПК. Според задължителната практика в Постановление № 2/1977 г., прието от Пленума на ВС при действието на ГПК от 1952 г. /отм./, но приложимо и при действието на ГПК от 2007 г. поради принципно непроменения характер на производството за отмяна, в обхвата на производството за отмяна влизат и определенията, които поради даденото с тях разрешение на материалноправни въпроси от предмета на делото ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари