*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  7

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60215

  гр. София 15.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховен касационен съд, четвърто гражданско отделение в съдебно заседание на 06 октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОЯ АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

  ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

  при секретаря Райна Пенкова, като разгледа докладваното от съдия З.Атанасова гр.дело № 3616 по описа за 2020 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството по делото е по реда на чл. 290 от ГПК.

  Образувано е по подадена касационна жалба от ищеца П. С. Й., чрез адв. П. Х. срещу решение № 8758/19.12.2019 г. по в.гр.дело № 7508/2019 г. на Софийски градски съд, с което е обезсилено решение № 569066/22.12.2018 г. по гр.дело № 72589/2016 г. на Софийски районен съд. В жалбата се поддържа, че обжалваното решение е нищожно, очевидно неправилно, съответно е неправилно, като постановено при нарушение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила и необоснованост. Искането е да се отмени въззивното решение и вместо него се постанови друго, с което делото да се върне на въззивния съд за ново разглеждане от друг състав.

  Ответникът по касационната жалба „Топлофикация София” ЕАД, чрез юрисконсулт Ф. И. в молба от 05.10.2021 г. е изразил мотивирано становище за неоснователност на касационната жалба.

  Третото лице помагач на страната на ответника „Техем Сървисис” ЕООД не е изразил становище по жалбата.

  С определение № 349/28.04.2021 г. постановено по настоящото дело съдът е допуснал касационно обжалване по чл.280,ал.2,пр.1 и 2 ГПК за проверка на вероятна нищожност и недопустимост на въззивното решение.

  Върховният касационен съд като взе предвид доводите на страните и извърши проверка на обжалваното решение намира за установено следното:

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 от ГПК от надлежна страна в процеса срещу въззивно решение, подлежащо на касационно обжалване и е процесуално допустима.

  Въззивният съд се е произнесъл по предявен отрицателен установителен иск по чл.124,ал.1 ГПК.

  Прието е, че предметът на делото е спорното материално субективно право - претендирано или отричано от ищеца, индивидуализирано чрез основанието и петитума на иска, че правната квалификация на спорното право се определя от съда, съобразно въведените от ищеца твърдения. Посочено е, че когато в нарушение на принципа на диспозитивното начало съдът се е произнесъл по предмет, за който не е бил сезиран или когато е определил предмета на делото въз основа на обстоятелства, на които ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари