Определение №60215/14.07.2021 по дело №3266/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60215

  гр. София, 14.07.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми юни през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Симеон Чаначев

  Членове: Александър Цонев

  Филип Владимиров

  като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев гр. д. № 3266/2020 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248, ал.1 ГПК. Постъпила е молба от ДГ „РАЛИЦА“ с Белащица, [община], област Пловдив с искане за изменение на определение № 161/21г. на ВКС ІІІ ГО в частта за разноските, и да се присъдят 1200лв. платено адвокатско възнаграждение.

  В срока за отговор Ц. П. е възразила, че не се дължат разноски, защото доказателството за това, че са направени, не са представени своевременно.

  Молбата е допустима, доколкото е подадена в срок и е представен списък на разноските, но е неоснователна, защото доказателството за платено адвокатско възнаграждение не е представено своевременно- още с отговора на касационната жалба. С определение № 161/21г. на ВКС ІІІ ГО на основание чл. 288 ГПК не е допуснато касационно обжалване на въззивно решение по касационна жалба на Ц. П.. Съдът е приел за неоснователно искането на ДГ „Ралица“ за присъждане на разноски 1200лв. за платено адвокатско възнаграждение, защото не е представен документ за платената сума, платима по банков път. Банковият документ е представен едва с молбата по чл. 248, ал.1 ГПК. Според трайната практика на ВКС (т.11 от т.р. №6/13г. на ОСГТК, определение № 490/17г. на ВКС ІІІ ГО и определение №492/20г. на ВКС ІІІ ГО) доказателства за направените разноски следва да се представят най- късно с процесуалното действие, когато страната има възможност да поиска присъждане на разноски. Процесуалното бездействие не може да се поправи след това като доказателствата се представят в производството по чл. 248, ал.1 ГПК или в производството по частна жалба срещу определението по чл. 248, ал.1 ГПК.

  В случая доказателството- банковият документ, не е представено своевременно с отговора на касационната жалба, поради което искането за изменение на определението по чл. 288 ГПК в частта за разноските е неоснователно.

  Воден от горното, ВКС, състав на ІІІ ГО

  ОПРЕДЕЛИ:

  ОСТАВЯ без уважение молба с вх.№ 2751/30.03.21г. по описа на ВКС, подадена от ДГ „Ралица“ с Белащица, [община], област Пловдив с искане за изменение на определение № 161/21г. на ВКС ІІІ ГО в частта за разноските.

  Определението не подлежи на обжалване.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари