Определение №60214/14.07.2021 по дело №4591/2019


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60214

  гр. София, 14.07.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на девети юли през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Симеон Чаначев

  Членове: Александър Цонев

  Филип Владимиров

  като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев гр. д. № 4591/2019 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248, ал.1 ГПК. Образувано е по молба с вх.№ 300866/02.04.21г. по описа на СГС, подадена от ответника по делото Г. В. З. с искане да му се присъдят разноските за въззивна инстанция съгласно изхода на делото, които касационната инстанция е пропуснала да присъди. В срока за отговор ищецът по делото Б. И. е възразил, че молбата е неясна, поради което следва да се отхвърли.

  Настоящият състав на ВКС счита, че молбата за изменение на решение №1/12.03.2021г. на ВКС ІІІ ГО, в частта за разноските, е подадена в срока по чл. 248 ГПК и е частично основателна, поради следните съображения:

  За да се присъдят направени разноски по реда на изменение на решение в частта за разноските на основание чл. 248, ал.1 ГПК е необходимо следното- ответникът да е направил разноски във връзка със защитата по делото и да ги е доказал, искът да е отхвърлен, да е представил Списък на разноските и да е поискал присъждането им, но съдът да е допуснал грешка относно размера на разноските.

  В случая пред въззивната инстанция и по въззивната жалба на ищеца Б. И. съответно за отхвърлената част от иска над 3000лв. до 100000лв., ответникът Г. З. е платил за защита- адвокатско възнаграждение в размер на 4150лв.. С оглед изхода на спора, въззивната жалба на ищеца е изцяло неоснователна по отношение на Г. З.. За плащането на това възнаграждение ответникът е представил разписка, включил го е в Списък на разноски и е поискал да му бъде присъдено пред въззивния съд и по- късно пред касационната инстанция. За възнаграждението, съответстващо на отхвърлената част от иска за над 25000лв. до 100000лв., постановена от въззивния съд, Г. З. е следвало да поиска присъждането му пред въззивната инстанция по реда на чл. 248 ГПК, защото в тази част решението на въззивния съд не е обжалвано. За възнаграждението, съответстващо на отхвърлената част от иска над 3000лв. до 25000лв., в резултат от касационното решение, ответникът има вземане за разноски в размер на 942лв., което не е присъдено с касационното решение и следва да се присъди в настоящото производство по реда на чл. 248, ал.1 ГПК.

  Воден от горното, ВКС, състав на ІІІ ГО

  ОПРЕДЕЛИ:

  Изменя решение № 1/12.03.2021г. на ВКС ІІІ ГО в частта за разноските, като ОСЪЖДА ищеца Б. А. И. да плати на ответника Г. В. З. още 942лв. разноски на основание чл. 248, ал.1 ГПК.

  Определението не подлежи на обжалване.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари