Определение №60212/02.11.2021 по дело №2164/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60212

  Гр. София, 02.11.2021 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на 29.09.2021 год. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  Като изслуша докладваното от съдия П. ХОРОЗОВА

  т. д. № 2164/2020 год., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от ДЗИ – ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД, чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 20 от 10.03.2020 г. по в.т.д.№ 8/2020 г. по описа на Бургаския апелативен съд. С него е отменено решение № 458 от 27.11.2019 г. по т.д.№ 257/2019 г. на Бургаския окръжен съд в частта, в която са отхвърлени исковете на Г. И. Г. и А. М. Г. срещу касатора до размер на 15 000 лв., и е постановено друго по същество, с което застрахователното дружество е осъдено да заплати на ищците по 15 000 лв., представляващи застрахователно обезщетение за настъпилите за всеки от тях неимуществени вреди, вследствие смъртта на починалото им внуче - А. Л. Г. при ПТП на 25.10.2014 г., причинено от застрахованото лице Л. А. Г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от деня на застрахователното събитие – 25.10.2014 г. до окончателното й изплащане.

  Касаторът поддържа, че атакуваното решение е недопустимо в частта относно началната дата на присъдената законна лихва /такава според петитума на въззивната жалба на ищците се претендира от по-късен момент – 21.05.2016 г., във връзка с възражението за погасителна давност/, както и неправилно в останалата обжалвана част, поради допуснати противоречие с материалния и процесуалния закон и необоснованост. По подробно изложени съображения моли същото да бъде отменено и исковете да бъдат отхвърлени.

  В отговора на касационната жалба, депозиран в срока по чл.287 ал.1 ГПК от процесуалния пълномощник на Г. И. Г. и А. М. Г., освен становище за липса на основания за допускане на касационно обжалване и неоснователност на жалбата на застрахователя, е инкорпорирана и насрещна касационна жалба срещу същото решение в неговите отхвърлителни части /за сумите над по 15 000 лв. до размер от по 50 000 лв./. Поддържа се, че в тази част въззивното решение е неправилно, тъй като не са съобразени критериите за определяне на обезщетение по справедливост по чл.52 ЗЗД и не са обсъдени всички установени по делото факти и обстоятелства.

  Ответникът ДЗИ – ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД, чрез процесуален пълномощник, е подал писмен отговор срещу насрещната касационна жалба със становище за недопускане на касационно обжалване по нея и присъждане на разноски.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение констатира следното:

  Въззивното решение не съдържа „отхвърлителни“ части, срещу които да се насочи насрещната касационна жалба на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари