*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60211

  гр.София, 07.10.2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в публичното съдебно заседание на тридесети септември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Томов

  ЧЛЕНОВЕ: Драгомир Драгнев

  Геновева Николаева

  при участието на секретаря Даниела Никова, като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. № 2913 по описа за 2020 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.290 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Е. Е. И. срещу решение № 367 от 11.02.2020 г. по гр. дело № 3256 по описа за 2017 г. на Софийския апелативен съд, Гражданска колегия, 10-ти състав, с което на основание чл.87, ал.3 от ЗЗД съдът е развалил поради неизпълнение договора за покупко-продажба на апартамент, находящ се на целия първи /партерен/ етаж в жилищната сграда в [населено място], [улица], сключен на 22.08.2002 г. с нотариален акт № 138, том първи, рег. №13921, дело №130/2002 г. на нотариус С. К., по силата на който Е. Е. И. е продала апартамента на Е. Е. И. на цена 85 039,10 лв.

  Касаторът твърди, че обжалваното решение е недопустимо, неправилно поради необоснованост, нарушение на материалния закон и допуснати съществени процесуални нарушения. Моли то да бъде обезсилено или отменено и да бъде постановено друго, с което искът за разваляне на договора да бъде отхвърлен.

  Ответницата по касационната жалба С. Е. И.-Д. я оспорва и моли решението на Софийския апелативен съд да бъде оставено в сила.

  Върховният касационен съд на Република България, състав на Трето отделение на Гражданска колегия, след като обсъди становищата на страните по посочените в жалбата основания за касация на решението, приема следното:

  Касационната жалба срещу решението на Софийския апелативен съд е допустима: подадена е от легитимирана страна в срока по чл.283 от ГПК и срещу решение на въззивен съд по иск с цена 9 269,60 лв. Решението е допуснато до касационно обжалване на основание чл.280, ал.1, т.1 от ГПК с определение № 109 от 12.02.2021 г. по настоящото дело по въпроса относно задължението на въззивната инстанция да конституира неучаствалия по делото необходим другар при действието на ГПК/отм. 1.3.2008 г./. Разрешението на този въпрос съгласно т. 17 от ТР № 1/2000 г. от 04.01.2001 г. по гр. д. № 1/2000 г. е, че ако в първата инстанция не е бил конституиран необходим другар или страната е била лишена от участие в производството, въззивният съд следва да повтори процесуалните действия извършени пред първата инстанция без тяхното участие, след което да разгледа и реши делото по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари