Определение №60211/02.11.2021 по дело №1934/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60211

  гр. София, 02.11.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и седми октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АННА БАЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Баева т. д. № 1934 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.307 ал.1 ГПК.

  Образувано е по молба на Н. М. З. в качеството му на председател на Църковното настоятелство на вероизповедание „Независима православна църква“ – Пловдив, представляван от адв. С. С., с искане за отмяна на влязлото в сила решение по гр.д. № 534/2012г. на СГС, потвърдено с решение по т.д. № 183/2012г. на САС, не допуснато до касационно обжалване с определение по т.д. № 3897/2013г. на ВКС, на основание чл.303, ал.1, т.7 ГПК.

  Молителят твърди, че е налице основанието на чл.303, ал.1, т.7 ГПК, тъй като с решение от 20 април 2021г., постановено от ЕСПЧ по жалба № 76620/14, е прието, че отказът, постановен по настоящото дело, нарушава правата на жалбоподателите по чл.9 във връзка с чл.11 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, поради което отмяната на влязлото в сила решение и новото разглеждане на делото са необходими, за да се отстранят последиците от нарушението. Моли влязлото в сила решение да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на СГС в съответствие със задължителния правен стандарт, обективиран в решение на ЕСПЧ от 20 април 2021г.

  Настоящият състав на Върховния касационен съд, Търговска колегия, второ отделение, намира, че молбата за отмяна е допустима – изхожда от легитимирана страна, насочена е срещу акт на съда, който подлежи на извънреден контрол по реда на Глава 24 от ГПК, и е подадена в законоустановения 6-месечен срок по чл.305 ал.2 от ГПК.

  С оглед горното, както и предвид нейната редовност, производството по делото следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, съобразно чл.307 ал.2 ГПК.

  Водим от горното, съдът

  О П Р Е Д Е Л И :

  ДОПУСКА до разглеждане молбата на Н. М. З. в качеството му на председател на Църковното настоятелство на вероизповедание „Независима православна църква“ – Пловдив, представляван от адв. С. С., за отмяна на влязлото в сила решение по гр.д. № 534/2012г. на СГС, потвърдено с решение по т.д. № 183/2012г. на САС, не допуснато до касационно обжалване с определение по т.д. № 3897/2013г. на ВКС, на основание чл.303, ал.1, т.7 ГПК.

  Делото да се докладва на Председателя на II ТО при ТК на ВКС за насрочването му в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари