Решение №60203/15.12.2021 по дело №818/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60203

  София, 15 декември 2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо наказателно отделение, в съдебно заседание на двадесет и девети октомври две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: РУЖЕНА КЕРАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЯ РУШАНОВА

  ДЕНИЦА ВЪЛКОВА

  при секретар: Марияна Петрова

  и в присъствието на прокурора Петър Долапчиев

  изслуша докладваното от съдията Ружена Керанова

  н. дело № 818/2021 година

  Касационното производство е образувано на основание чл. 346, т. 1 от НПК по жалба, подадена от защитника на подсъдимия К. К. В., срещу въззивна присъда № 260010/27.05.2021 г., постановена по ВНОХД № 28/2021 г. от Окръжен съд - Кюстендил.

  Касационната жалба се позовава на всички основания по чл. 348, ал.1 от НПК. В обсега на второто от касационните основания се изтъкват доводи за неяснота в обвинителния акт и за порочен доказателствен анализ, извършен в отклонение от нормите на чл. 14, чл. 107, ал.5 и чл. 305 от НПК. Касаторът изтъква, че присъдата почива на предположения, тъй като събраният доказателствен материал не подкрепя изводите на съда. Отбелязват се допуснати нарушения на процесуалните изисквания в хода на проведеното въззивно съдебно следствие при прилагане на процедурата по чл. 281 от НПК. Обжалваният акт се атакува и с доводи за декларативност на изготвените към него мотиви, превратен прочит на свидетелските показания и игнориране на част от тяхното съдържание и на писмените данни по делото. Акцентира се, че въззивният съд процесуално недопустимо е обсъждал в полза на обвинението показания на свидетел, които нямат отношение към престъпното посегателство по чл. 311 от НК. На базата на тези разсъждения се обобщава, че са изведени неверни заключения за обективните и субективни признаци на инкриминираната дейност като престъпления по чл. 310 и чл. 311 от НК. Наложеното наказание е счетено за несправедливо, защото е несъответно на обществената опасност на деянието и дееца и на целите по чл. 36 от НК. В заключение се отправят алтернативни искания : за оправдаване на подсъдимия, за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане или намаляване на наложеното наказание.

  В съдебното заседание пред настоящата инстанция подсъдимият и неговият защитник поддържат жалбата по направените в нея възражения и искания.

  Прокурорът от Върховната касационна прокуратура пледира за оставяне в сила на обжалвания съдебен акт.

  Върховният касационен съд, първо наказателно отделение, като обсъди доводите на страните и извърши проверка в пределите по чл. 347, ал.1 от НПК, установи следното :

  Районният съд – Кюстендил с присъда № 260001/31.08.2020 г., постановена по НОХД № 1532/2017 г., признал подсъдимия ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари