*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60198

  София, 10.01.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, второ наказателно отделение, в открито съдебно заседание на седемнадесети декември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  Председател: Биляна Чочева

  Членове: 1. Бисер Троянов

  2. Петя Шишкова

  при секретаря Галина Иванова и с участието на прокурора Кирил Иванов разгледа докладваното от съдия Троянов наказателно дело № 1023 за 2021 г.

  Касационното производство е образувано по жалба на частния обвинител Д. Г. Г., чрез повереника адвокат Д. М., против въззивна присъда № 16 от 13.09.2021 г. по в.н.о.х.д. № 69/2021 г., по описа на Софийския апелативен съд, VІ наказателен състав.

  С жалбата се навежда касационното основание по чл. 348, ал. 1, т. 2 от НПК.

  Жалбоподателят счита, че въззивният съд е допуснал съществени процесуални нарушения при анализа на доказателствата, като неоснователно е дал вяра на оправдателните, вместо на обвинителните; не е изпълнил задължението си да посочи кои факти и обстоятелства приема за установени и въз основа на кои доказателства, и какви са правните съображения за взетото решение; не е изяснил защо приема едни доказателства, а други отхвърля; не е извършил изискуемата от закона всестранна и обективна преценка на релевантните факти, което е довело до неправилно оправдаване на подсъдимия по повдигнатото му обвинение по чл. 206, ал. 1 от НК. Жалбоподателят още твърди, че неправилно въззивният съд е пренебрегнал искането на участващия прокурор да се произнесе по извършено престъпление хулиганство по чл. 325 от НК. Прави искане за отмяна на въззивната присъда в оправдателната част и за признаване на подсъдимия Х. О. Б. за виновен в извършените от него престъпления обсебване по чл. 206 от НК и хулиганство по чл. 325 от НК, или делото да бъде върнато за ново разглеждане от въззивния съд.

  В съдебно заседание пред касационната инстанция частният обвинител Д. Г. Г. и нейният повереник адвокат Е. Б. поддържат жалбата по изложените в нея съображения.

  Подсъдимият Х. О. Б. и неговият защитник адвокат П. Т. считат касационната жалба за неоснователна, поради липса на извършено престъпление обсебване. Считат за правилни мотивите с които подсъдимият е оправдан по повдигнатото му обвинение, а доказателственият анализ – за верен и убедителен, като личният характер на взаимоотношенията между подсъдимия и частната обвинителка изключвали хулиганския мотив, повдигнат с първоначалното обвинение. Защитникът настоява от касационната инстанция да вземе ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари