Определение №60189/28.06.2021 по дело №2779/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60189

  София, 28.06.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи юни през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  изслуша докладваното от съдията ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ч.гр.дело № 2779/2020 год.

  Производството е по чл. 248, ал. 1 ГПК.

  Постъпила е молба от адв. Е.Г., пълномощник на М. А. Я. с искане да бъде допълнено определение № 45/10.02.2021 г. по настоящото гражданско дело, в частта му за разноските. В молбата се сочи, че молителят ,като жалбоподател в частното производство е поискал заплащане на разноски – адвокатско възнаграждение, но съдът не ги е присъдил.

  Върховният касационен съд, състав на ІV г.о., като разгледа молбата по чл. 248 ГПК намира за установено следното:

  Молбата е постъпила в преклузивния едномесечен срок по чл. 248, ал. 1 ГПК, от процесуално легитимирана страна, поради което е процесуално допустима.

  Разгледана по същество молбата е неоснователна.

  С определение № 45/ 10.02.2021 г. по настоящото дело Върховният касационен съд, състав на ІV г.о., е отменил определение № 1432/16.06.2020 г., постановено по в.гр.д. № 2886/2018 г. по описа на Софийски апелативен съд, с което е оставена без уважение молбата по чл. 248 ГПК на М. А. Я. за изменение на постановеното по делото решение № 551/04.03.2020 г., в частта за разноските и е присъдил дължимите му се разноски за въззивното производство,съразмерно с отхвърлената с въззивното решение част от исковете,предмет на това производство.

  Разноски не следва да се присъждат на жалбоподателя по частната жалба,тъй като производство по чл. 248 ГПК не е самостоятелно производство, а е продължение на делото по повод дължимостта и размера на направените от страните разноски в съответната инстанция. То е способ за защита срещу неправилно присъждане на разноски – чрез допълването на съдебния акт, когато те не са присъдени или чрез неговото изменение, когато са неправилно определени, без да се обжалва по същество съдебния акт. Интересът в това производство е материален, но не и самостоятелен като предмет на адвокатска защита и не следва да се допуска кумулиране на нови задължения за разноски в процеса относно разноските. Противното ще противоречи на целта за закона, както и на уредбата на института на разноските, уреден в чл. 78 и сл. ГПК. Това разрешение се отнася и до възможността за присъждане на разноски по подадените частни жалби срещу определения по чл. 248, ал. 3 ГПК.

  Водим от горното Върховният касационен съд, състав на ІV г.о.,

  О П Р Е Д Е Л И :

  ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането по чл.248 ГПК на М. А. Я. за изменение/допълване/ на постановеното определение № 45/10.02.2021 г. по настоящото гражданско дело, в частта за разноските.

  Определението е окончателно.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  ЧЛЕНОВЕ:


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари