Решение №60187/28.01.2022 по дело №711/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60187

  Гр. София, 28 януари 2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, първо наказателно отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и пети октомври две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИНА ТОПУЗОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИР ШЕКЕРДЖИЕВ

  ТАТЯНА ГРОЗДАНОВА

  при секретаря МАРИЯНА ПЕТРОВА

  с участието на прокурора ПЕТЯ МАРИНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Грозданова к.д. № 711/2021 година по описа за 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 346, т. 2 НПК.

  Образувано е по касационната жалба на адвокат В. Й., защитник на подсъдимия Д. В., срещу новата въззивна присъда № 260046/24.03.2021 година на Софийски градски съд, постановена по в.н.о.х.д № 793/2021 година, в която са релевирани всички касационни основания по чл. 348, ал. 1 НПК.

  Претенцията за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила се свързва с нарушения на чл. 13, чл. 14 и чл. 107, ал. 5 от НПК. Предложен е собствен анализ на доказателствените източници, въз основа на който се твърди, че решаващата въззивна инстанция е подходила към гласните доказателства избирателно, едностранчиво и противоречиво, кредитирайки отделни части изцяло и преценявайки други от тях като недостоверни без ясни критерии за това и без да ги съпостави с останалите доказателства по делото, в резултат на което им е придала различно от действителното съдържание. Поддържа се, че фактическите и правни изводи се основават и на негодни доказателства и доказателствени средства - показанията на свидетелите С., П. и Т. относно направените от подсъдимия В. пред тях самопризнания в хода на оперативна беседа и проведеното в нарушение на чл. 137 и чл. 171 НПК разпознаване.

  Аргументи в подкрепа на оплакванията за неправилно приложение на закона и за явна несправедливост на наложеното наказание не се излагат. Иска се отмяна на обжалваната присъда и връщане на делото за разглеждане от друг състав на въззивната инстанция.

  В съдебно заседание подс. В., редовно призован, не се явява. Защитникът му – адв. Й. от САК, поддържа изложените в касационната жалба оплаквания и направеното искане.

  Представителят на ВКП дава становище за допустимост, но неоснователност на касационната жалба. Счита, че въззивният съд не е допуснал нарушения на процесуалните правила, отстранил е допуснатите от първоинстанционния съд нарушения в аналитично-оценъчната му дейност и правилно е приложил материалния закон.

  Върховният касационен съд, първо наказателно отделение, след като обсъди доводите на страните и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари