Определение №60186/27.09.2021 по дело №2051/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60186

  София,27.09. 2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 2051/2020 година

  Производството по т.д. № 2051/2020 г. е приключило с постановяване на решение № 60047 от 24.06.2021 г., с което е оставено в сила атакуваното от СНЦ „Сдружение за правна помощ на потребителите“ решение № 1447 от 02.07.2020 г. по в.т.д. № 4513/2019 г. на Апелативен съд – София, Търговско отделение, 13 състав. С касационното решение, постановено в производство по чл.290, вр. с чл.386, ал.3 ГПК, настоящият съдебен състав се е произнесъл и по отговорността за разноските, като в полза на ответника – „Практикер“ ЕООД са присъдени разноски в размер на 3 432 лева, с ДДС.

  В срока по чл.248 ГПК е постъпила молба с вх. № 65411 от СНЦ „Сдружение за правна помощ на потребителите“, с искане за изменение на решението в частта за разноските, след произнасяне по същество по релевираното възражение за прекомерност на договореното и заплатено от ответното дружество адвокатско възнаграждение. В молбата са развити доводи за основателност на това възражение, независимо от правната сложност на делото. Твърди се, че предмет на касационното производство е само спор по тълкуване на приложимото право, като съществената защита на ответника е реализирана с подаването на отговор на касационната жалба. Молителят се позовава на Наредба № 1/2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, на ТР № 6/2012 г.на ОСГТК на ВКС и на практика на СЕС. Претендира се намаляване на възнаграждението за процесуално представителство на ответника и определяне на справедлив размер, с оглед липсата на значителна фактическа и правна сложност на спора и конкретния обем на осъществената защита.

  Искането за изменение на решението в частта за разноските е оспорено от ответника в депозиран по делото писмен отговор. Твърди се, че възражението по чл.78, ал.5 ГПК е бланкетно, а от друга страна не би могъл да се изведе извод за незначителна фактическа и правна сложност на делото.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение, като взе предвид данните по делото, приема, че не са налице предпоставки за изменение на постановеното касационно решение в частта за разноските. Размерът на присъдените в полза на ответното дружество разноски – 3 432 лв., съставляващи заплатено възнаграждение за адвокатска защита в касационното производство, с включен ДДС, е съобразен с представения в последното с.з. списък по чл.80 ГПК, с приложенията към него. В мотивите към решението изрично е отразено, че възражението на касационния жалбоподател по чл.78, ал.5 ГПК ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари