Решение №60182/04.01.2022 по дело №2217/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60182

  гр. София, 04.01.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ПЪРВО търговско отделение, в открито заседание на тринадесети декември през две хиляди двадесет и първа година, в състав : ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  при участието на секретаря Ангел Йорданов, като разгледа докладваното от съдия Божилова т.д. № 2217/2020 год. и за да се произнесе съобрази следното :

  Производството е по чл.290 ГПК .

  Образувано е по касационни жалби на ищеца Л. П. и един от ответниците - М. С. против решение № 1004/15.05.2020 г. по т.д.№ 185/2020 г. на Софийски апелативен съд, с което е отменено решение № 1741/04.10.2019 г. по т.д.№ 4200/2011 г. на Софийски градски съд и вместо това е допусната поправка на очевидна фаактическа грешка в диспозитива на решение № 665/29.03.2018 г. по т.д.№ 4200/2011 г. на Софийски градски съд / каквато последният е отказал да постанови /, като с поправката по същество е постановено отхвърляне на самостоятелно предявен иск, с правно основание чл.40 ЗЗД, за обявяване недействителността на договор за покупко-продажба на недвижим имот, като сключен при споразумяване във вреда на представляваното дружество, н а р е д с постановеното от първоинстанционния съд отхвърляне на искове с правно основание чл. 26 ал. 1 пр. първо и второ ЗЗД - за нищожност на същия договор, като сключен в противоречие със закона и заобикаляне на закона.

  Касаторът М. С. оспорва правилността на въззивното решение, като счита, че иск с правно основание чл.40 ЗЗД - какъвто по същество с допуснатата поправка на очевидна фактическа грешка въззивният съд е приел да е бил предявен, както и първоинстанционният съд да е формирал воля за отхвърлянето му - не е предявен срещу никой от ответниците. Касаторът се позовава на въззивната жалба на самия ищец срещу първоинстанционното решение по чл.247 ГПК, с което е отказано отстраняване на очевидна фактическа грешка, в която същият сочи „договарянето във вреда” на представляваното дружество „Лапис„ ЕООД в относимост към твърдението си за нищожност на сключената от същото разпоредителна сделка с ответника М. С., поради противоречие с добрите нрави – предвид нееквивалентност на насрещните престации, както е коментирал доводите за „договаряне във вреда на представлявания” и първоинстанционният съд, без да се е произнасял с диспозитив по иск на това основание. Акцентира се на обстоятелството, че самата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари