*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60181

  гр. София, 15.07.2022г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД , ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ , първо търговско отделение, в открито заседание на тринадесети декември, две хиляди двадесет и втора година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  при участието на секретаря Ангел Йорданов, като разгледа докладваното от съдия Божилова т.д. № 2132/2020 год. и за да се произнесе съобрази следното:

  Производството е образувано по касационна жалба на „Топлофикация - Габрово „ АД против решение № 259/31.10.2019 г. по т.д.№ 21/2019 г. на Апелативен съд - Велико Търново, с което е потвърдено решение № 117/02.08.2018 г. , постановено по т.д.№ 114/2017 г. по описа на Окръжен съд – Габрово. С потвърденото решение, на основание чл. 379 ал. 2 и ал. 3 ГПК, съдът : 1/ приема за установено по отношение на всички абонати на „ Топлофикация Габрово„ ЕАД , че през периода 01.11.2016 г. – 17.02.2017 г. дружеството не е изпълнявало с грижата на добрия търговец законово вменени му задължения, като системно не е доставяло или е доставяло некачествена услуга на своите абонати, с което е нарушило Закона за енергетиката и утвърдените с Решение № ОУ-017/28.07.2008 г. на КЕВР и прилагани от дружеството Общи условия, с което са засегнати неопределен, но определяем кръг лица и са им причинени значителни – имуществени и неимуществени - вреди и 2/ осъжда „Топлофикация Габрово „ЕАД , по отношение на потърпевшите абонати, да предприеме действия по реално начисляване на неустойките за недоставено количество енергия, съгласно Общите условия на дружеството, за периодите , в които не е доставяло топлинна енергия на своите абонати. Касаторът оспорва допустимостта, в евентуалност – правилността на въззивното решение, потвърдило първоинстанционното в посочената по-горе част. Оспорва предявените искове да имат качеството на колективни, предвид това, че ищците са точно определен, а не определяем кръг лица, доколкото с исковата молба и последващите уточнения не е посочен допълнителен, квалифициращ за принадлежност към колектива, признак, освен качеството „абонат“ на ответното дружество – лица със сключен договор за доставка и пренос на топлинна енергия. Този кръг лица, според касатора, е отнапред известен : 4 409 клиенти, от които 4296 битови клиенти и 113 стопански. Независимо от непосочването на конкретен квалифициращ признак за принадлежност към колектива , в съответствие с посоченото в исковата молба ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари