Решение №60180/24.01.2022 по дело №2393/2020

Спорът е допуснат до касация с Определение №60533/08.10.2021 по дело №2393/2020


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно определяне на справедлив размер съгласно чл. 52 ЗЗД обезщетение за неимуществени вреди, произтичащи от ПТП.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, ТК, първо търговско отделение, в съдебно заседание на тринадесети декември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
РОСИЦА БОЖИЛОВА, ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

При участието на секретаря: А. Йорданов изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева т.дело № 2393/2020 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.290 ГПК.

История на спора

И. С. М., чрез пълномощника си – адв. С. Н. е подал касационна жалба против решение №12180 от 26.10.2020 г. по гр.д. № 214/2020 г. на Софийски апелативен съд.

Касаторът, чрез пълномощника си, е поддържал подробни оплаквания за нарушение на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т.3 ГПК. По –конкретно е изложил разбирането си за неправилност на решението, поради това, че при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди, като последица от ПТП, при което е пострадал, съдът е следвало да отчете всички специфични обстоятелства на базата, на които е определил стойностния адекват на вредата, да ги анализира, като изясни точното им значение за неговото определяне. Страната е разгледала получените увреждания, в контекста на периода за тяхното лечение, като е поддържала, че решаващият състав не е мотивирал извода си с установените по спора факти, не ги е разгледал обосновано и е определил недостатъчно за обезщетяването им остойностяване на претърпените болки и страдания.

Ответникът по касация- ЗД „ Бул инс“ АД, [населено място], чрез пълномощника си – адв. А. И. е на становище, че касационната жалба е неоснователна.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

С решението, предмет на обжалване, състав на Софийски апелативен съд е приел за установено наличие на предпоставките за ангажиране отговорността на застрахователя за настъпилите за ищеца, в резултат на виновното нарушаване на правилата за движение от водача на л.а. „ Ситроен Косара“, неимуществени вреди от предизвиканото от него на 30.12.2018г. ПТП. При определяне размера на следващото се обезщетение за причинените неимуществени вреди, за да приеме за достатъчно определеното обезщетение от първостепенния съд в размер на 20 000лв., въззивният съд е мотивирал постановения резултат, като е изброил получените травми съпоставени с периода за възстановяване и кратко е посочил, че дава превес на това, че функцията на пострадалия крайник е възстановена напълно, а периода на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари