*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60179

  гр.София], 07.10.2021. г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на

  двадесет и седми септември две хиляди двадесет и първа година,

  в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  при секретаря Ани Давидова и прокурора

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 3980/2020 г.

  за да постанови решението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.290 ГПК.

  С определение № 208/23.03.2021 г. по настоящето дело по жалба на Р. С. Н. е допуснато касационно обжалване на въззивно решение на Великотърновски окръжен съд № 360 от 09.07.2020 г. по гр.д.№ 1115/2019 г., с което е отхвърлен предявеният от жалбоподателката против Н. П. К. иск, квалифициран по чл.55 ал.1 пр.3 ЗЗД и чл.86 ал.1 ЗЗД, за плащане на сумата 7 800 лв – дадена на отпаднало основание на 09.02.2018 г.

  Обжалването е допуснато при условията на чл.280 ал.1 т.1 ГПК по процесуалноправния въпрос длъжен ли е съдът да обсъди в мотивите на решението си всички доводи и възражения на страните и да посочи защо ги счита за основателни или не, както и да обсъди в съвкупност всички доказателства и да посочи защо игнорира някои от тях.

  Съгласно установената от Върховния касационен съд практика /срв. решение № 86 от 06.07.2020 г. по т.д.№ 761/2019 г., II т.о. и цитираните в него други актове на ВКС/, съдът е длъжен да определи правилно предмета на спора и обстоятелствата, които подлежат на изясняване, като обсъди всички доказателства по делото и доводите на страните. Той е длъжен да прецени всички правнорелевантни факти, от които произтича спорното право и да обсъди в мотивите на решението доказателствата, въз основа на които намира някои от тези факти за установени, а други за неосъществили се. Доколкото въззивният съд е инстанция по съществото на спора, той следва да осъществи същата дейност като първата инстанция, а именно – да определи приложимия закон и с оглед на него да прецени основателността на предявения иск, като изходи от фактическите твърдения на страните и относимите към спора факти, да прецени дали тези факти са доказани, съответно дали представените за доказване на тези факти доказателства са истински и относими към спора и да подведе установеното фактическо положение под приложимата правна норма. За да даде защита и санкция на спорните права, съдът е длъжен в мотивите на решението си да изложи фактическите си и правни изводи след обсъждане в тяхната съвкупност на всички доводи на страните и на всички релевантни за спора доказателства, които са били събрани по делото /решение № 92/ 06.11.2019 г. по т.д.№ 2100/2018 г., І т.о. и цитираните ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари