Решение №60175/10.01.2022 по дело №1778/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  решение по т.д. №1778-21 ВКС,Второ т.о.

  Решение

  № 60175

  гр. София, 10.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, второ отделение в открито заседание на 08 декември , две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  и при участието на секретаря Силвиана Шишкова. като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело т.д. №1778 / 2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Предявен е иск от „БГНОВА”АД-гр. София ЕИК[ЕИК] срещу „ЦЕКИ –ЗАХАРИЕВ и С-ие” СД -с. Врачеш, общ. Ботевград, ЕИК[ЕИК] с правно основание чл. 47 ал.1,т.2 ЗМТА за отмяна на решение от 22.06.2021 г., постановено по ВАД №147/2019 на АС при БТПП .

  Искането за отмяна на посоченото арбитражно решение е обосновано с твърденията на ищеца, изложени в обстоятелствената част на ИМ, че арбитражно споразумение между страните не е било изобщо сключвано, тъй като не било подписано от изпълнителния директор на ищцовото дружество Д. Л., а подписът, в представения пред арбитражния съд договор № 4 /22.03.2018 г., съдържащ спорната арбитражна клауза, е на друго неизвестно лице.

  Ответникът „ЦЕКИ –ЗАХАРИЕВ и С-ие” СД в писмен отговор на ИМ оспорва иска като неоснователен и моли за отхвърлянето му. Позовава се на съдържанието на чл.20 ал.1 ЗМТА и за липсата на изключението, уредено в чл.20 ал.3 ЗМТА, относно възможността да се уважи възражение за липса на компетентност на арбитражен съд, направено след отговора на ИМ.

  Съдът, съобразно със събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните, намери за установено следното:

  Искът е предявен в срока по чл.48 ал.1 от ЗМТА-решението на АС при БТПП е връчено на „БГНОВА“ АД на 29.06.2021 г., ИМ по настоящия иск по чл.47 ал.1 т.2 ЗМТА е заведена в съда на 02.09.2021 г.

  С арбитражното решение, чиято отмяна се претендира, ищецът по настоящото дело „БГНОВА”АД-гр. София ЕИК[ЕИК] е осъден да заплати на „ЦЕКИ –ЗАХАРИЕВ и С-ие” СД-с. Врачеш, общ. Ботевград, ЕИК[ЕИК] сумата от 279 221,70 лева-незаплатено възнаграждение за извършени СМР по договор № 4 /22.03.2018 г., съдържащ спорната арбитражна клауза, ведно със законната лихва от предявяване на иска-29.10.2019 г. до окончателното плащане на главницата, както и 3 303,34 лева-лихва-обезщетение за забава по чл.86 ЗЗД и съответната припадаща се част от арбитражните разноски. В останалата част исковете са отхвърлени, а за сумата от 472,32 лева производството е прекратено.

  По оплакванията в исковата молба, настоящият състав на ВКС, Второ т.о. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари