Определение №60175/16.08.2021 по дело №1406/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  №60175

  гр. София,16.08.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  при участието на секретаря

  като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т.д. № 1406 по описа за 2020 година.

  Производството е образувано по искова молба на „Партнерс комерс“ ЕООД срещу „Ритейл“ ООД за отмяна на решение № 2 от 03.02.2020 г. по арбитражно дело № 0103/20019 г. на Арбитражен съд при Сдружение за съдебна реформа, извънсъдебно решаване на спорове, медиация и арбитраж, [населено място].

  Настоящият съдебен състав констатира, че решението, чиято отмяна се иска, е постановено от арбитър Г. С.. Видно от декларация за безпристрастност и независимост на арбитри, приложена по арбитражното дело от 06.07.2019 г., трите имена на арбитъра са Г. С. И..

  Арбитърът Г. С. И. заедно със съдия Костадинка Недкова са членове на конкурсната комисия за повишаване в длъжност и заемане на 4 свободни длъжности „съдия“ във Върховен касационен съд, Търговска колегия, определена с решение т. 3 по протокол № 30 от 24.09.2019 г. на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Съдия Галина Иванова е участник в конкурса за повишаване в длъжност и заемане на 4 свободни длъжности „съдия“ във Върховен касационен съд, Търговска колегия, определен с т. 5 от решение по протокол № 18/11.06.2019 г. на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. По отношение на така посочения конкурс е определена и конкурсната комисия, чийто членове са съдия Костадинка Недкова и проф. д.ю.н. Г. С. И..

  Върховният касационен съд в посочения състав на Второ Търговско отделение, на основание чл. 23, ал. 2 от ГПК, прецени, че предвид по-горе посочените обстоятелства, може да се породи основателно съмнение относно безпристрастността на съдиите Костадинка Недкова – председател на състава и Галина Иванова – докладчик, при разглеждане на исковете в настоящето производство. За да се избегне всяко съмнение в безпристрастност, настоящият съдебен състав, прецени, че следва на основание чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК да отстрани от разглеждане на исковете, за които е образувано настоящето дело, съдиите Костадинка Недкова (председател) и Галина Иванова (докладчик).

  Върховният касационен съд, състав на Второ търговско отделение

  О П Р Е Д Е Л И

  ОТСТРАНЯВА, на основание чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК, съдиите Костадинка Недкова (председател) и Галина Иванова (докладчик) от разглеждане на т.д. 1406/20 г. ВКС, 2 ТО .

  Делото да се докладва на председателя на Търговска колегия за определяне на нов докладчик и член на състава.

  Определението не подлежи на обжалване.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари