Решение №60172/22.11.2021 по дело №769/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60172

  гр. София, 22.11.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ наказателно отделение, в открито съдебно заседание на петнадесети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Галина Тонева

  ЧЛЕНОВЕ: Петя Шишкова

  Надежда Трифонова

  в присъствието на секретаря Ил.Рангелова и прокурора от ВКП Явор Гебов, като разгледа докладваното от съдия Шишкова КНД № 769 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.346, т.4 от НПК.

  Образувано е по повод на постъпила жалба от частния тъжител Й. Г. С. срещу решение на Окръжен съд – Монтана, постановено на 08.07.2021г. по ВНЧХД № 10/21г., с което е отменена присъда № 260009 от 14.10.2020г. по НЧХД № 247/20г. на Монтанския районен съд и образуваното наказателно производство срещу К. Б. М. за престъпление по чл.170, ал.1 от НК е прекратено.

  С жалбата се възразява срещу преценката на въззивния съд, че тъжбата е просрочена, като се поддържа тезата, че срокът за подаването й следва да тече от получаване на постановлението за спиране на производството, а не от момента на узнаване за престъплението. Като доводи се изтъкват обстоятелствата, че пострадалата е научила за признанията на подсъдимия едва след като й е било предявено разследването, както и че за нея не съществува задължение да квалифицира деянието, за което се тъжи. Иска се отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане.

  Срещу жалбата е постъпило писмено становище от подсъдимия чрез защитника му, в което се изброяват данните, от които се установява, че тъжителката е узнала за влизането в дома й още същата вечер, изтъква се, че производството срещу К. М. не е спряно, а прекратено поради недоказаност, както и че съществува разлика между деянията, предмет на досъдебното производство и на съдебното производство по тъжба на Й. С..

  В съдебно заседание представителят на Върховна касационна прокуратура изразява становище, че жалбата следва да бъде оставена без уважение.

  Върховният касационен съд, след като се запозна с доводите на страните, и извърши проверка в пределите по чл.347, ал.1 от НПК, намери следното:

  Досъдебно производство № 1408/18г. на РУ-Монтана, е образувано по заявителски материал от Й. С. и дъщеря й Р. К., от 18.10.2018г. В жалбата до Директора на полицейското управление те твърдят, че през последните две години в дома им са извършвани кражби и са им отнети пари и злато, за което подозират мъжа от първия етаж /подсъдимия М./. Поставили видеокамера и на запис видели, как на 17.10.2018г. малко след 16.00ч. той влязъл в жилището им със стълба през терасата към двора. Молят за съдействие.

  По повод на съобщението ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари