Решение №60170/01.11.2021 по дело №239/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 60170

  Гр. София, 01 ноември 2021 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето наказателно отделение в публичното заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНТОАНЕТА ДАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАЯ ЦОНЕВА

  МАРИЯ МИТЕВА

  С участието на секретаря Н. Пелова и в присъствието на прокурора Т. Комов като разгледа докладваното от съдия Цонева наказателно дело № 239/2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на глава тридесет и трета от НПК.

  Образувано е по искане на Главния прокурор на РБ за възобновяване на н. ч. д. № 977/2020 год. по описа на Окръжен съд – Варна.

  В искането, основаващо се на чл. 422, ал. 1, т. 5 от НПК, са изложени както аргументи за допустимостта му, така и такива за наличие на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, изразили се в неправилен отказ на съда да зачете изтърпяната част от наказанието на територията на осъдилата държава преди предаването му на Република България за изтърпяване на остатъка, както и в приложението на чл. 57, ал. 2, т. 2, б. „б“ от ЗИНЗС без да са събрани доказателства кога осъденият е изтърпял наказанията лишаване от свобода по предходните си осъждания. Направено е искане за отмяна на решението в посочените части и за връщане на делото за ново разглеждане.

  В съдебно заседание представителят на Върховна касационна прокуратура поддържа искането по изложените в него съображения.

  Осъденият М. К. Б. не изразява лично становище по допустимостта и основателността на искането.

  Служебният му защитник намира искането за основателно и пледира за възобновяване на наказателното производство и за отмяна на решението в посочените му части.

  Върховният касационен съд след като обсъди доводите и възраженията на страните в пределите на правомощията си, намери за установено следното:

  С решение от 23. 09. 2020 год., постановено по н. ч. д. № 977/2020 год., Окръжният съд – Варна е признал решение № 003104/12. 03. 2011 год. на Наказателен съд – Брюксел, в сила на 12. 04. 2011 год., с което българският гражданин М. К. Б. е признат за виновен за престъпление по чл. 463 от НК на Кралство Белгия и му е наложено наказание лишаване от свобода за осемнадесет месеца с пет години изпитателен срок.

  Със същия съдебен акт Варненският окръжен съд е признал и решение № 01055/22. 02. 2018 год. на Наказателен съд – Брюксел, в сила на 23. 03. 2018 год., с което Б. е признат за виновен и осъден на тридесет месеца лишаване от свобода за престъпление по чл. 11 от Закон от 24. 02. 1921 год. на Кралство Белгия относно трафика на отровни, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари